Jeziva metoda mršavljenja!

Prvo progutate tabletu koja je spojena na tanku cev. Potom lekar kroz tu cev naduva balon koji ostaje u vašem želucu, a cevčicu uklanja. Postupak može trajati tri meseca, što uključuje izmenu tri balona.

Proces vađenja balona izgleda tako da ga lekar izduva povlačeći ga ustima. Balon će u želucu stvoriti osećaj sitosti i neće ostaviti puno prostora za unos hrane.

Lekar i autor knjige "Disease" David Kac kaže da ovaj postupak može imati neželjene i vrlo opasne nuspojave.

- Kad god se u probavni trakt stavi strano telo, moguće je da dođe do zatvora ali i pucanja. U smislu zatvora moglo bi da dođe do stvaranja prepreke koja bi sadržaj želuca sprečila da dođe do creva, što bi moglo da izazzove povraćanje, pa čak i smrt. Što se pucanja tiče, balon bi mogao da pritiska želudac i da ga "pocepa", što bi moglo da izazove unutrašnje krvarenje, infekcije ili čir - pojašnjava Kac.

Osim toga, doktor tvrdi da ovim načinom nećete poboljšati ishranu, nego samo uneti manje količine hrane.
- Najvažnije je da se zdravo hranite, a metoda balon-tablete Obalon u tome vam neće pomoći - tvrdi Katz.

Ova metoda bi mogla da dovede i do oštećenja sluzokože želuca, što bi moglo da rezultirati potrebom sa više hrane. Sluzokoža želuca ima regulator koji dovodi do osećaja sitosti. S obzirom na to da balon trlja sluzokožu, Kac pretpostavlja da bi se taj signal vremenom mogao izgubiti i postati neosetljiv, što bi dovelo do toga da osoba više jede.

Izvor: 24sata

Pogledajte još