Jak zemljotres pogodio grčku Kefaloniju, ima povređenih

Grčki Institut za geodinamiku je registrovao potres magnitude od 5,7 stepeni nešto iza 5,00 sati po lokalnom vremenu, čiji je epicentar bio 12 kilometara severoistočno od prestonice Kefalonije, Argostolija, dok je po podacima američkog Geološkog zavoda jačina zemljotresa iznosila 6,1 stepeni po Rihteru, prenela je agencija AP.

Gradonačelnik Kefalonije Aleksandros Parisis je za jedan grčki radio izjavio da je u Liksuriju, drugom po veličini gradu na tom ostrvu, registrovana materijalna šteta i manje povrede kod nekoliko ljudi, ali nije mogao da iznese više detalja.

Zamenik regionalnog guvernera Antonis Kuris je izjavio da zasad nema izveštaja o većoj materijalnoj šteti ili ozbiljnijim povredama ljudi, ali je dodao: "Sad je najvažnije da ljudi budu oprezni i da ostanu mirni."

Grčke vlasti još nemaju jasnu sliku o tome kakvu je štetu zemljotres izazvao u udaljenijim selima u planinskom području Kefalonije, pa se više informacija očekuje nakon što ekipe izađu na lice mesta.

Nakon što je u zemljotresu jačine od 5,9 stepeni Rihterove skale 26. januara oštećeno više stotina zgrada i lakše povređeno sedmero ljudi, Kefaloniju su tokom proteklih nedelju dana konstatno potresali slabiji zemljotresi. U tom periodu je i više hiljada stanovnika spavalo kod rođaka ili na brodovima, koji su do Kefalonije poslati specijalno u tu svrhu.

Najrazorniji zemljotres koji je zadesio to ostrvo se dogodio 1953. godine i imao je jačinu od 7,2 stepena po Rihteru. Tada je život izgubilo više stotina, a povređeno više hiljada ljudi, dok su gotovo sve kuće na ostrvu bile srušene.

Izvor: Blic

Pogledajte još