Slovačka vlada preporučila navijačima da ne idu u Split

BRATISLAVA, 3. avgusta 2009. (Beta) - Slovačko Ministarstvo inostranih poslova preporučilo je navijačima fudbalskog kluba Žilina da ne idu u Split na utakmicu sa Hajdukuom u revanšu kvalifikacija za Ligu Evropa.

"To se tiče samo prisustva na stadionu ili u centru Splita na dan utakmice, ne letovanja kao takvog", saopštilo je ministarstvo na svom sajtu.

Slovačka policija intervenisala je prošlog četvrtka protiv nekoliko stotina huligana i agresivnih navijača Hajduka koji su došli u Žilinu na prvu utakmicu, iako je UEFA Hajduku zbog ranijih ispada huligana zabranila da vodi svoje navijače najmanje na dve utakmice.

Slovačka policija intervenisala je kada su Hajdukovi navijači pokušali da uđu na stadion, a pre toga demolirali centar Žiline.

U intervenciji policije uhapšen je 221 hrvatski državljanin, zbog čega su se na nekim internet forumima pojavili pozivi na osvetu, što je izazvalo izvesnu zabrinutost u Slovačkoj.

"Hrvatske vlasti su u stalnom kontaktu sa slovačkom ambasadom u Zagrebu i konzulatom u Splitu. Vlada Hrvatske ponovo je garantovala da je preduzela mere da obezbedi neometani boravak slovačkih turista u zemlji", navodi se u saopštenju slovačkog ministarstva.

Slovački mediji objavili su i poziv vođe Hajdukovih navijača, "Torcide", koji je tražio da niko ne dira slovačke turiste, jer su se, kako je rekao, "obični Slovaci u Žilini poneli gostoprimljivo, a brutalna je bila samo policija".

Slovačkim policajcima u srednjoj Dalmaciji koji svakog leta zajedno sa hrvatskim kolegama patroliraju po letovalištima gde boravi najviše Slovaka ipak je naređeno da za svaki slučaj ne oblače uniforme, već svoj posao obavljaju u civilu ili u kupaćem kostimu ako su na plaži.

Pogledajte još