Bandere ničija odgovornost

Bandere na Pančevačkom mostu padaju, pošto ih očigledno niko ne održava. Za vreme košave proteklih dana dve su preprečile saobraćaj, a i nekoliko dana ranije još dve su završile ispred automobila. Zbog opasnosti da se još neka strmoglavi na krovove vozila, prethodnih dana radnici "Javnog osvetljenja", po nalogu Grada, demontirali su desetak bandera.

Međutim, gradsko preduzeće "Javno osvetljenje" ne održava deonicu na "Pančevcu". Kako nam objašnjava Branislava Marković, direktor sektora inženjeringa u ovoj firmi, oni po nalogu Grada mogu da intervenišu, kako bi se osigurala bezbednost ljudi koji tuda prolaze, ali nemaju nikakve ingerencije da ulažu u obnovu mreže rasvete na tom mestu.

- Mi odradimo zadatke koje dobijemo od Grada, kao što je sada bio slučaj kada smo demontirali bandere na mostu, ali to je sve - navodi Branislava Marković. - Ta deonica nije jedina, koja iz nekog razloga nije pod našom ingerencijom. Ima ih sigurno još stotinak, što ulica sa funkcionalnom, što objekata sa dekorativnom rasvetom.

Neke od deonica javne rasvete o kojima ne brine "Javno osvetljenje" su deo regionalnog puta ka Pančevu, deo Ibarske magistrale kod Orlovače, autobuska okretnica kod istog groblja, autobuska stanica ispod Pančevačkog mosta...

- Deo ulice na Bežanijskoj kosi od groblja prema Kvantašu, takođe nije naš. Tamo je neko izgradio rasvetnu mrežu, ali izgleda da je oprema pokradena pre nego što je puštena u rad - kaže direktorka Marković.
- Ni Most na Adi ne održavamo, ali pretpostavljam da je on još u garantnom roku. Nadam se da će se jednom konačno napraviti presek, da se zna šta je čije i ko za šta odgovara. U Belvilu interno osvetljenje u naselju nikada nam nije predato na održavanje i kako vi da objasnite ljudima koji zovu kol-centar jer im ne radi rasveta, da niste nadležni.

Direktorka navodi da zbog toga često njihovi zaposleni dolaze na udar građana, koji su s razlogom nezadovoljni, jer prolaze mračnom ulicom.

DECENTRALIZACIJA ODNOSI MRAK

To što nije sva javna rasveta u gradu pod okriljem specijalizovanog preduzeća, koje će da održava ceo sistem, s vremena na vreme stvara probleme. Tako se dešava da građani danima prolaze mračnim deonicama, dok se neko republičko ili privatno preduzeće ne doseti da treba da otkloni problem ili nastali kvar.

"PUTEVI SRBIJE": NADLEŽAN GRAD

U "Putevima Srbije" tvrde da javna rasveta na Pančevačkom mostu nije u njihovoj nadležnosti. Oni kažu da je rasveta u pravcu "Pančevca" iz Ulice despota Stefana, kao i na samom mostu, u nadležnosti JKP "Javno osvetljenje" i Grada Beograda, dok je osvetljenje na petljama Krnjača i Pančevački put u nadležnosti JP "Putevi Srbije".

izvor: Večernje Novosti

Pogledajte još