SE: U skladu sa demokratskim obavezama

BEOGRAD (FoNet (old_image)) - Šef delegacije Saveta Evrope (SE) Aleksander Fomenko izjavio je da je referendum za potvrđivanje ustava Republike Srbije, održan 28. i 29. oktobra, generalno protekao u skladu s poštovanjem demokratskih obaveza koje je Srbija preuzela članstvom u SE.

Fomenko je rekao da je to zvaničan stav delegacije, koja je procenila da je glasanje proteklo u miru i redu i u atmosferi koja je omogućila nesmetano iskazivanje demokratske volje birača.

On je rekao da su mediji u Srbiji omogućili da se čuje široka lepeza različitih mišljenja, kako bi građani mogli promišljeno da odluče.

Prema njegovim rečima, većina medija je pozivala građane da izađu i glasaju "za" ustav, ali mogli su se čuti i drugačiji stavovi.

On je ukazao da politički motivisana odluka za ubrzanim usvajanjem ustava nije ostavila mnogo vremena političkim strankama za kampanju, koja bi omogućila građanima da se bolje upoznaju sa sadržajem ustava.

Nedovoljna je bila i obuka službenih lica na biračkim mestima, naglasio je Fomenko, u smislu sprovođenja dvodnevnog glasanja.

"Ostale primedbe se odnose na nepropisno zatvorene glasačke kutije, kao i kabine koje su uticale na kvalitet tajnosti glasanja", rekao je Fomenko.

Fomenko je naglasio da delegacija SE nije bila u mogućnosti da posmatra glasanje na Kosovu, zbog zvanične odluke UNMIK da ne podržava referendum, jer je u toku proces određivanja konačnog statusa Kosova, pod okriljem UN.

Delegacija SE nije upoznata sa sadržajem ustava i nije zauzela stav o tome, ali će prema rečima Fomenka to biti učinjeno u narednom periodu.

Upitan o primedbama stranaka koje su pozivale na bojkot referenduma da je bilo nepravilnosti, glasanja bez dokumenata, Fomenko je rekao da posmatrači SE nisu "imali takva iskustva", što ne znači da neki drugi posmatrači nisu imali uvid u tako nešto.

"Posle svakih izbora, posebno u zemljama Istočne Evrope, od Srbije do Gruzije, imate pojedine stranke koje iznose sumnje", dodao je on.

Pogledajte još