Olujno nevreme u Britaniji i Španiji, oko 70.000 domaćinstava u Francuskoj bez struje

Zapadni deo Francuske, a posebno region Bretanje, pre tri dana zahvatila je oluja "Petra", zbog čega je bez struje ostalo oko 40.000 domaćinstava. Nevreme koje je zahvatilo baskijsku oblast na francuskoj granici sa Španijom izazvalo je visoke talase, snažne udare vetra i olujne kiše.

Francuska meteorološka služba, proglasila je najviši, "crveni nivo" uzbune, zbog poplava u priobalnom regionu Bretanji, pošto je ranije proglasila uzbunu drugog, "narandžastog" stepena, u 29 okruga od Bretanje do Pariza.

Pre nekoliko dana jedan španski teretni brod u nevremenu je udario u kameni zid u francuskoj luci Bajon i prelomio se na dva dela.

U Španiji udari vetra jačine 130 kilometara na čas podigli su na zapadnoj obali talase visoke osam metara i prouzrokovali štetu od više miliona evra.

Nevreme je pogodilo i Veliku Britaniju, koja je angažovala mornaricu da pomogne u suzbijanju razornih poplava kakve nisu pogodile tu zemlju poslednjih 250 godina, a marinci pomažu u ojačavanju odbrambenih nasipa u Somersetu, na jugozapadu Engleske.

Vlada premijera Dejvida Kamerona pretrpela je kritike zbog slabe efikasnosti tokom poplava.

Meteorolozi najavljuju nove padavine tokom vikenda.

Izvor: Blic
Foto: AP - Alvaro Barrientos

Pogledajte još