Nestalo ordenje legendarnog nastavnika koji je rekao "Pucajte, ja i dalje držim čas"

Ne zna se gde je Orden belog orla četvrtog reda i Orden Svetog Save četvrtog reda, koje je heroj Pavlović dobio za ratne zasluge i junaštvo u Prvom svetskom ratu i koji su čuvani u depou Muzeja. Na popisu nema ni tri džepna sata koji su pripadali streljanima u Šumaricama i godinama su, pored raznih drugih stvari koje su ostale iza žrtava tog velikog zločina u Drugom svetskom ratu, čuvani kao važni istorijski i muzeološki eksponati.

U Muzeju „21. oktobar“ čuva se oko 1.500 eksponata. Reč je o satovima, knjižicama, pismima ljudi koji su najmilijima uputili poslednje poruke pre nego što su stradali u jednom od najvećih zločina fašista u Drugom svetskom ratu.

Direktor Spomen-parka Zlatko Milojević kaže da je nestanak važnih eksponata otkriven posle popisa u depou početkom ove godine. To je, kako kaže, urađeno iz proceduralnih razloga, pošto je preminuo doskorašnji rukovodilac odeljenja i popis je urađen da bi se „registrovalo stanje“ koje preuzima novi rukovodilac.

"Ustanovljeno je da nedostaju ordeni heroja Pavlovića i još neki. O svemu smo obavestili policiju i podneli prijavu protiv N.N. lica"
, kaže direktor Milojević. On napominje da nije bilo obijanja depoa. Da li su važni eksponati negde slučajno zatureni, eventualno nekome dati na revers, ili je reč o nečem trećem, ne zna se.

"Naložen je i novi vanredni popis eksponata u muzeju. Eksponati koji su nestali imaju izuzetnu istorijsku i muzeološku vrednost i to se ne može meriti novcem"
, kaže direktor Milojević.

Izvor: Novosti/ foto: Wikipedia

Pogledajte još