Sudbina beskućnika: I zimu provodi živeći u grobu

Po struci je građevinski radnik, ali nikada nije bio zaposlen.

Porodična kuća njegovog oca Aleksandra, koga je Bratislav povremeno posećivao, nalazila se u naselju Ledena Stena. Ta kuća je izgorela 29. januara 2009. godine kada je u požaru stradao i Aleksandar, samo nekoliko dana pred njegov rođendan.

- Od tada sam zvanično na ulici, a do tada sam išao kod ćaleta. Posvađamo se malo, naljuti me, odem, pomirimo se, pa se vratim - kaže Bratislav.

On trenutno živi sa još par prijatelja u baraci u kojoj provode zimske dane. Ne zna koliko će još tamo ostati.

- Tamo imam svoj mir, tamo sam zaklonjen od kiše i snega. Nemam čega da se plašim, znam da vampiri ne postoje. Pokojnike sam pokrio da ih ne gledam, jer ipak nije prijatno. Ponekad naiđu neki klinci koji piju u mraku ili šta već rade, ali navikao sam - dodaje Bratislav.

Njegov najbliži komšija je Aleksandar Dejić koji živi u obližnjoj kapeli, a koji je već 25 godina bez krova nad glavom. Bratislav kaže da im je najteže oko hrane.

- Nemamo para, nemamo gde da kupimo hranu, tražimo po kantama, skupljamo opuške od cigara, snalazimo se - ističe Bratislav.

Priča o Bratislavu čula se i u svetu pošto je nekoliko novinara i fotoreportera iz inostranstva izveštavalo o ovom čoveku. Fotografija kako Bratislav živi u grobu, koju je zabeležio fotoreporter Bete Saša Đorđević, bila je predstavljena na "Izložbi Betinih fotografija".

Bratislav priča da ga je tokom jednog perioda obilazila jedna žena.

- Ona je donosila šta je mogla, a ima ćerkicu koja mi je napisala jednu poruku. Kada sam video tu poruku, zaplakao sam nad grobom - priča Bratislav.

On je zatim pročitao poruku: "Čika Aco meni je mnogo žao sto spavate po kapeli. Ja bih vam vrlo rado pomogla, ali sam mala. Još puno Vam hvala što ste mi poklonili lanče. Hvala, hvala, hvala! 10.04.2013.’’

Bratislav tako čeka toplije dane i nada se da će mu neko pomoći da nađe stalni smeštaj.

Izvor: Južne vesti
Foto: Skrinšut sa YouTuba

Pogledajte još