Beograd dobija groblje kućnih ljubimaca

Za najviše mesec dana Beograd bi trebalo konačno da dobije groblje za kućne ljubimce. Svi detalji još nisu poznati, ali činjenica je da radovi napreduju u Bloku 51.

Trebalo bi da radovi na groblju za kućne ljubimce budu gotovi do kraja leta. Izgrađene su interne saobraćajnice, parking, staze i prateći objekti, a ovih dana montira se nadstrešnica. Ideja o groblju za kućne ljubimce postoji godinama tako da je nadživela mnoge pse i mačke.

Većina je mislila da radi ono što mora u datoj situaciji, pa su groblja nastajala i u parkovima i šumama. Stručnjaci, međutim, ne preporučuju da se kućni ljubimci tako sahranjuju.

- To svakako nije nešto što mi preporučujemo, štaviše skrećemo pažnju da mogu da ugroze svoj život, zdravlje drugih životinja pa i ljudi, posebno ako su tu neki vodotokovi. Nije svako zemljište predviđeno za zbrinjavanje tela uginulih životinja - kaže veterinar Predrag Cvetković.

Direktor Veterine Beograd Budimir Grbić kaže da biste bilo koju vrstu animalnog otpada ili leša sahranili morate da znate da li je tlo podvodno. Prema njegovim rečima, svako živo biće se na kraju raspada, a prilikom raspada patogene forme se formiraju i vrlo lako mogu da ugroze ljude i druge životinje.

Ukupna površina kompleksa groblja za kućne ljubimce je 15.376 kvadratnih metara, a Javno komunalno preduzeće "Pogrebne usluge" Beograd dobiće još jednu nadležnost. Trenutno se, kako su u saopštenju naveli, radi na formiranju tehničke službe za taj posao.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još