Protest u Novom Sadu: Vladislava je po drugi put ubijena

Protestu porodice Červenko pridružili su se i članovi porodica čiji su članovi ubijeni u zločinima koji su u proteklom periodu potresali Novi Sad kao i roditelji nastradalih u požaru u diskoteci "Kontrast".

Svi učesnici protesta su izrazili ogorčenje, zbog kako su kazali, "nerada suda", a svoje negodovanje su izrazili i preko parola - "ubice traže slobodu, a naša deca ne mogu da počivaju u miru", "sve ubice treba da budu kažnjene", "ubiću je, spaliću je, može mi se Srbija je", "Vrekić i Musić su zveri sklonite zveri sa ulice", "ko izdaje Srbiju, izdaje živote svoje dece"...

Otac ubijene Vladislave, Edmund Červenko rekao je novinarima da sve ubice treba da budu primereno kažnjene, zapitavši se zbog čega je ranije smenjen bivši predsednik Apelacionog suda Slobodan Nadrljanski.

"Oni znaju da osude čoveka koji ugrade bicikl na dve i po godine, a ubica deteta dobije četiri i po godine, gde je tu pravda?", rekao je vidno potrešen Edmund Červenko.

ZA UBISTVO 4.5 GODINE ZATVORA

Protestu se pridružila i majka pokojnog Igora Pavlova, koji je ubijen 2009. godine, a čijem ubici je smanjena kazna na samo četiri i po godine zatvora. "Monstrum mi je ubio dete, razlupao mu je glavu ciglom, a nakon prvobitne presude i ponavljanja suđenja njemu je kazna smanjena zato što su tu ciglu sakrili i utvrdili da ga je ubio pesnicama", rekla je majka pokojnog Pavlova pokazujući novinarima fotografije ubijenog sina, pitajući da li je moguće povrede kakve se vide na fotografijama naneti golim rukama.

"Musić od svoje majke traži da mu u zatvor donosi „snikers“ čokoladice, a šta ću ja na groblje da ponesem mom detetu", kroz suze se zapitao otac ubijene manekenke.

Među onima koji su izrazili svoj protest bio je i Bojan Cimbal, čija je sestra prošle godine ubijena u svom stanu na Bulevaru Cara Lazara, a posle toga spaljena.

On je rekao da će sudski proces za to ubistvo početi tek 10. marta, odnosno više od godinu dana od kako je ubistvo počinjeno.

Cimbal je kazao da je na svom fejsbuk profilu pokrenuo peticiju kao i lično od vrata do vrata prikupljao potpise, i da je preko fejsbuka prikupio 2.000, a lično nešto više od 300 potpisa, koje će predati pravosudnim organima.

"Peticijom protestujemo zbog činjenice da nije prihvaćen predlog istražnog sudije da se ubica tereti za ubistvu na posebno svirep način i izazivanje opšte opasnosti, jer ju je zapalio u zgradi, pa je mogao izazvati nesreću mnogo većih razmer", rekao je Cimbal, dodajući da u optužnici nije uzeto u obzir tužba za izazivanje opasnosti.

On je rekao da razume porodicu Červenko koja je jučerašnjom odlukom Apelacionog suda "po drugi put ubijena".

"Prvi put ih je ubio Musić, a drugi ih ubija sud", rekao je Cimbal.

Branko Miladinović otac jedne od šest žrtava požara u diskoteci "Kotrast", takođe je bio na protestu i rekao je da su se porodice nastradalih u toj diskoteci, porodica Ccervenko, i porodica Cimbal dogovorile da ubuduće zajednički nastupaju i da će zajedno organizovati novi protest pred zgradom suda u Novom Sadu.

"Malo nam je nade ulila jučerašnja izjava ministra pravde Nikole Selakovića da će uzeti pod nadzor slučajeve Musić, Konstrast i Kertes i pozivam ga da svojim ministarskim nadzorom pomogne da se uvede red u Tužilaštvo", rekao je Miladinović.

Izvor: Novosti

Pogledajte još