Policija upravo saslušava Dragana Tomića!

Svi oni su se odazvali pozivu i saslušavaju se u svojstvu građana, saznaje "Alo!". Tomić je došao sa svojim advokatom Miljkanom Karličićem.

Tomiću se stavlja na teret da je nezakonito, bez adekvatnog pokrića, odobravao višemilionske kredite, pre svega kompanijama „Farmakom MB“ iz Šapca, „Interkomerc“ i „Beohemija“, koje su i vodeći akcionari ove propale banke, a čime je državi natovaren trošak od 85 miliona evra za isplatu osiguranih depozita građana i pravnih lica ove banke.

Umesto da naplati dug „Zastava prometu” od dva miliona evra, rukovodstvo "Univerzal banke" napravilo je duplo veći trošak.

Kako saznaju “Novosti”, u toku su privođenja osumnjičenih za malverzacije u Univerzal banci. Uz Dragana Tomića, predsednika, biće privedeni i članovi IO, koji su dozvolili da pojedine firme, bez pokrića, dobiju kredite koje nisu mogle da vrate i tako dovedu banku do stečaja.

Univerzal banka je ostala bez dozvole za rad u petak 31. januara, jer je Izvršni odbor NBS utvrdio da se u prethodnom periodu finansijsko stanje ove banke znatno pogoršalo. Privredni sud u Beogradu pokrenuo je u ponedeljak 3. februara stečajni postupak nad ovom bankom.

U međuvremenu se oglašavao jedan od najvećih pojedinačnih akcionara Univerzal banke, Nebojša Divljan, koji je rekao da su loši krediti srušili Unverzal banku. To su učinile, izjavio je, kompanije koje su svesno, nekontrolisano uzimale, a nisu vraćale kredite. Ove rizične zajmove odobravalo je rukovodstvo banke, pre svega Dragan Tomić, predsednik Izvršnog odbora.

U žižu javnosti posle zatvaranja Univerzal banke (UBB), inače četvrte domaće banke na koju je stavljen katanac zbog prekomernog odobravanja zajmova koji se nisu vratili, posle su dospeli Miroslav Bogićević, Goran Perčević, Željko Žunić i Dragan Đurić.

Upravo ovu četvorku, prozvao je Nebojša Divljan za glavne krivce propasti ove finansijske institucije. Oni su dužni Univerzal banci 4,5 milijardi dinara. „Farmakom“, „Interkomerc“, „Beohemija“ i „Zekstra grupa“ su se intenzivno zaduživali kod ove banke, kako sami, tako i preko svojih povezanih firmi, bez odgovarajućih garancija i ne vraćajući ni prethodne zajmove.

Izvor: Alo.rs, Novosti

Pogledajte još