Prestiž

Filmom "Prestiž"otvorena  je ovogodišnja "Cinemania"

Čime to još može da se iznenadi čovek koji gleda filmove, čita knjige i sluša muziku, na početku 21. veka? Vreme čuda, magije, mađioničara je iza nas, ili bar iza većine onih za koje radio-talasi, televizija, telefon i slično nisu velika enigma.

Najnoviji film „Prestiž“ u režiji Kristofera Nolana, koji je prikazan na otvaranju ovogodišnje „Cinemania“, spada u red do perfekcije uglancanih holivudskih ostvarenja. Da je snimljen nekoliko decenija ranije možda bi još nekog i mogao da iznenadi. Ovako, Nolan nam nudi prosečno dobro ostvarenje, ili film koji je pravi izbor za festival kao što je ovaj. Srpska publika je dugo slušala o ovom ostvarenju. Glavna sporedna uloga poverena je Dejvidu Bouviju. Poznati roker i umetnik tumači lik Nikole Tesle, čoveka koji se našao u vrtlogu bolesno opsesivnog rivalstva dva mađioničara. O Bouvijevom tumačenju Tesle, rećićemo samo da se čovek istinski potrudio da skine Teslin akcenat.

Druga industrijska revolucija, rođenje elektriciteta, filma i fotografije doba je u kojem se odvija radnja ovog trilera. Film je snimljen na osnovu romana Kristofera Prista sa, moramo reći, filozofskom potkom koja se svodi na prosto – svaki čovek voli da bude obmanut.

Dobro upakovani kadrovi, profesionalna gluma Hju Džekmena, Kristijana Bejla, Majkla Kejna, Skarlet Johanson... Sve upotpunjeno odličnom fotografijom, uz prirodno osvetljenje (svetiljke s kraja 19. i početka 20. veka) kamera iz ruke, odlična scenografija i kostimografija, možda će i uspeti nekog da zavedu. Ostalima ostaje da uživaju u filmu koji se siguro u dosta momenata svodi na - već viđeno.

Boljka filma snimanih s namerom da postanu, još jedno „blokbaster“ ostvarenje, a koja se svodi na ne baš suviše originalosti, nije zaobišla ni ovo ostvarenje.

Danijela Tadić

Pogledajte još