Možda ih slučajno gajite: Pet najsmrtonosnijih biljaka na svetu

5. Conium / Kukuta

Kukuta je biljka koja je svetsku slavu stekla kroz redovnu upotrebu u drevnoj Grčkoj za pravljenje otrova namenjenih egzekuciji. Verovatno najpoznatija žrtva ove biljke bio je Sokrat, grčki filozof kojem je presuđeno da sam sebi oduzme život ispijanjem otrova.

Iako biljka sadrži nekoliko otrovnih materija, najjača i najsmrtonosnija je otrov ‘koniin’ koji, uz dovoljnu dozu, uzrokuje paralizu srca i pluća. Kukuta uglavnom raste u Evropi i Severnoj Africi. Pored Kukute koja je ubila Sokrata (i ko zna koliko još ljudi), jedan rođak ove biljke, Cicuta (ili Vodena Kukuta) je proglašena kao najotrovnija biljka koja raste u Severnoj Americi.

(old_image)

4. Abrus precatorius / Rakovo oko

Abrus precatorius je biljka poreklom iz Indonezije, gde se njene jarke crne, crvene i bele bobice često koriste pri izradi perkusija i nakita. Semenke ne proizvode samo dobar zvuk. One su takođe veoma opasne zbog otrovne supstance abrina.

Samo jedna semenka ove biljke može biti fatalna za ljude. Ipak, na svu sreću semenka obično samo ‘prođe’ kroz ljudski organizam, a fatalna je samo ako se žvače. Dakle, ne žvačite bobice iz perkusija!

(old_image)

3. Nerium oleander / Oleander

Oleander je svrstana među najotrovnije biljke na planeti, a opet, šanse su da je i sami uzgajate u vrtu ili domu pošto je Oleander jedna od popularnijih kućnih biljaka.

Ova biljka, koja raste u obliku malog grma, može biti veoma lepa (za gledanje!), ali žvakanje lišća, stabla ili cveća može biti fatalno. Zapravo, svaki deo Oleandra je otrovan, a u jako malim dozama se čak koristio i kao lek u narodnoj medicinia. Čist Oleander može da ošteti oči i creva, pa čak i da zaustavi srce.

(old_image)

2. Cerbera odollam / Samoubilačko drvo

Sam popularni nadimak biljke Cerbera odollam (samoubilačko drvo) je sasvim dovoljan da znamo da ovu biljku treba da zaobilazimo po svaku cenu. Poreklom iz južne Azije i Kerala pokrajine u Indiji, Cerbera odollam sadrži snažan srčani otrov koji lako može biti skriven kao začin u hrani i koji se veoma teško može detektovati prilikom autopsije.

Tim toksikologa iz Francuske jednom prilikom je utvrdio za da je pola smrti uzrokovanih trovanjem u Kerala pokrajini bio odgovoran upravo otrov ove bljke. Za samo 10 godina, stručnjaci su uspešno identifikovali preko 500 slučajeva fatalnog trovanja Cerbera odollamom, od kojih je veliki broj proglašen samoubistvom.

(old_image)

1. Ricinus communis / Biljka ricinusovog ulja

Ricinus communis je opisana u Ginisovoj knjizi rekorda kao najotrovnija biljka na svetu. Uprkos tome, poput Oleandera i Ricinus communis se može pronaći u mnogim vrtovima širom sveta.

Seme ove biljke sadrži izuzetno toksičnu hemikaliju koja se zove ricin, a konzumiranje četiri do osam semenki izaziva fatalne posledice. Otrov u semenkama može da dovede do osećaja pečenja u ustima i grlu, intenzivne bolove u stomaku i krvavu stolicu. Ukoliko se ne leči na vreme, Ricinus communis vas može ubiti.

(old_image)

Izvor: Pixelizam

Pogledajte još