Ivica Dačić: Nudio sam Vučiću fotelju više puta

Foto: Milan Obradović / Beta

"Zato smo i dobili datum, zbog onoga šta smo sami radili, a ne zbog Obame, Putina ili nekog drugog, za nas u Srbiji mitskog bića. Nema više toga. Sami smo, i sami moramo dalje," rekao je Dačić u intervjuu za dnevni list Blic.

Dodao je da je uveren da jesmo sposobni, i da smo u poslednjih godinu i po dana pokazali i da hoćemo.

Sedam puta sam obišao Zemljinu kuglu

"Proveo sam 220 sati na pregovorima, više od 440 sati u avionu, potpisao niz sporazuma, dobio datum, izborio se za zajednicu srpskih opština, postao kandidat za Nobelovu nagradu...", ovako predsednik SPS i premijer odlazeće Vlade Ivica Dačić odgovara na pitanje da li je mogao još nešto da uradi i da li za nečim žali.

Premijer Srbije rekao je da je potreba da se za sve traži opravdanje u istoriji jedna od sistemskih, genetskih grešaka koju moramo da ispravimo
"Zato smo i tako dugo, kako se pomene Kosovo, mi odmah vikali Car Lazar i boj na Kosovu, i delili se na Obiliće i Brankoviće, pa smo na kraju tako i prošli - gotovo sve smo izgubili, jer nismo shvatili da to od pre više od šest stotina godina danas ne važi, da nema više nebeskog carstva..."

"Zato sam ja za Srbiju danas, ovde i sada, bez ikakvog poređenja, već sa jasnom predstavom o tome i ko smo i gde želimo da stignemo. I kada je o meni reč, imam apsolutno isti stav. Ja sam Ivica Dačić, premijer s jasnim rezultatom, i to u sadašnjosti. I ne želim da se sutra bilo ko sa mnom poredi, želim da uradi više, ako može", rekao je on.

ASOCIJACIJE

Aleksandar Vučić?
Nije mu lako, tek treba da vidi da je mnogo lakše doći na vlast nego sačuvati je.
Tomislav Nikolić?
Lako mu je kada ima Vučića i mene.
Dragan Đilas?
Bori se za opstanak.
Boris Tadić?
Bivši predsednik.
Čedomir Jovanović?
Ništa ozbiljno.
Vojislav Koštunica?
Ne odstupa.
Mlađan Dinkić?
Rekao sam o njemu sve što sam imao da kažem.
Vojislav Šešelj?
Tragična sudbina.

Na pitanje da li sebe vidite u sledećoj vladi Dačić je odgovorio - "Vidim sebe u ovim izborima. I tu sam da ljudima ponudim politiku, jasan put, i način da i mi živimo kao sav normalan svet. Imam rezultat, i imam plan. A posle izbora ću biti baš ono za šta me građani, svojim glasovima, kandiduju."

On je negirao navode o tajnom sastanku na kom su učestvovali i Vučić i Nikolić, ali je potvrdio da je više puta nudio fotelju Aleksandru Vučiću.

"O državnim udarima se priča tajno, ne o izborima. A Vučića sam, inače, više puta pitao da li želi da bude premijer bez izbora, i on je svaki put govorio da mu to nije cilj. To je sve."

Kakav izborni rezultat očekujete? I da li možete da se kladite u to?

"Svaki političar se, na izborima, na neki način kladi. Zato što mu karijera, često, zavisi od izbora. Kako sam ja mogao da odbijem izbore, da ih otežem, ili da ih uslovljavam, a nisam, jasno je da verujem u sebe i u koaliciju s kojom idem na izbore. I da verujem u naš rezultat. Previše je ljudi u Srbiji koji hoće normalno da žive, da bismo mi loše prošli na izborima. Proći ćemo bolje nego ikad.

Mnogi smatraju da će rezultat SPS zavisiti od toga da li će u kampanji biti otvorene afere o vezama pojedinaca iz vaše stranke s kriminalcima.

Pa, evo, počela je kampanja i odmah su krenule afere, čak je uhapšen jedan poslanik SNS. I svako ko je kršio zakon, na bilo koji način, treba isto tako da prođe. Bez obzira na to čiji je ili na koga se poziva. Prema tome, a već sam to i rekao, prvi ću tražiti da budu uhapšeni svi koji su se pozivali na mene ili na SPS da bi pljačkali narod."

Pogledajte još