Lažiranje utakmica zastareva

NION, 6. avgusta 2009. (Beta-AP) - Evropska fudbalska unija (UEFA) zvanično je garantovala Portu mesto u Ligi šampiona, koje je bilo ugroženo zbog navodnog učestvovanja tog kluba u skandalu sa lažiranjem utakmica.

Porto će tako sigurno zaraditi najmanje sedam miliona evra od prodaje prava za televizijske prenose mečeva u elitnom evropskom takmičenju.

Pretnja da će Porto biti izbačen iz Lige šampiona postojala je više od godinu dana, pošto je taj klub optužen za lažiranje rezultata mečeva u portugalskom šampionatu u sezoni 2003/2004.

Disciplinski komitet UEFA je danas saopštio da ne može da donese odluku o izbacivanju Porta iz Lige šampiona, pošto je novi statut, koji dozvoljava takvu mogućnost u slučaju nameštanja utakmica, donet 27. aprila 2007. godine.

Porto je, međutim, osumnjičen za lažiranje ranijih utakmica, pa je Disciplinski komitet UEFA okončao istragu.

Optužbe na račun Porta počele su tokom istrage "zlatna pištaljka", koja je razmatrala tvrdnje da je sudijama nuđen mito pred dve utakmice tog kluba pre pet godina. Porto je te sezone i osvojio titulu šampiona Portugala.

Predsednik kluba Žorže Pinto da Košta prošlog aprila je pred sudom oslobođen optužbi.

Uprava portugalske lige je, međutim, Porto kaznila oduzimanjem šest bodova u maju 2008. godine. Porto se nije bunio, pošto je već osigurao osvajanje titule.

Klub je, ipak, zbog tok skandala na kratko i izbačen iz Lige šampiona pred početak prošle sezone. Žalbena komisija UEFA je takvu odluku brzo ukinula, pošto istraga "zlatna pištaljka" još nije bila završena.

Predsednik UEFA Mišel Platini tada je kritikovao odluku te komisije rekavši da ona poštuje "slovo, ali ne i duh zakona".

Portovi rivali Benfika i Vitorija Gimaraeš, kojima bi u slučaju drugačije presude pripalo mesto u Ligi šampiona, žalili su se na presudu pred Sudom za arbitražu u sportu u Lozani, ali su izgubili spor.

Učešće u Ligi šampiona prošle sezone Porto je završio eliminacijom od Mančester junajteda u četvrtfinalu, ali mu je takav rezultat doneo 14,5 miliona evra samo od prodaje televizijskih prava, a još više od prodaje ulaznica i proizvoda sa simbolima kluba.

Pogledajte još