Dani Indonezije u Beogradu

Specijalno za ovu priliku u Beograd dolazi poznati indonežanski kuvar Vindex Valentino Tengker koji će se zajedno sa svojim timom postarati da degustacija tradicionalne indonežanske hrane sa ostrva Java, Sumatra, Bali, Madura i Sulavesi, ostane nezaboravno iskustvo čula ukusa i mirisa.

Zbog specifičnih geografskih odlika, klimatskih uticaja, flore i faune, kao i upliva različitih kultura i religija – Indije, Kine, Evrope, indonežanska kuhinja je jedna od najraznolikijih na svetu. Indonežanska trpeza ne samo da predstavlja vatromet živopisnih boja voća i povrća ekvatorijalnog podneblja (jagoda, banana, dinja, džekfrut, rambutan, pitaja –zmajsko voće), već i simfoniju mirisa i delikatnih ukusa plodova mora i mesa. Na ostrvu Sumatra kuhinja je bliska indijskoj – koristi se začin kari pri pripremanju mesa i povrća. Sa druge strane, Java je očuvala davnašnje kulinarske afinitete uz primesu uticaja iz Kine.

Prva asocijacija na indonežansku kuhinju je obilje začina –čilija, muskatnog oraščića, karanfilića, kurkume, đumbira čija kombinacija daje neverovatne ukuse jelu.
U prilog tome govori i činjenica da je jedan od specijaliteta zapadne Sumatre, jelo rending, proglašeno za najukusnije jelo na svetu u kategoriji 50 najukusnijih jela sveta, na osnovu online glasanja čitalaca portala CNN. To je govedina barena u kokosovom mleku sa dodatkom limunove trave, kurkume, belog luka, čilija i đumbira.

Tokom ovih 7 dana, od 12-16h, u okviru specijalnog menija, naći će se čuveni specijaliteti i tradicionalna jela, kao što su soto ajam, sate, gado gado, nasi goreng i čuveni tradicionalni ljuti sos sambal.

Svi ovi divni specijaliteti, biće jedinstvena prilika da usred zime u Beogradu zagrejete svoja nepca i upoznate neke nove ukuse istoka na indonežanski način.

Pogledajte još