INTERVJU: Vladan Sretenović

O ”takmičenju” na tenderu za novosadski bioskop ”Arena”, srpskoj prikazivačkoj politici i budućnosti bioskopa kod nas i u svetu, razgovarali smo sa Vladanom Sretenovićem, izvršnim direktorom distributerske kuće ”Mirius Tuck”

Kakvu situaciju ste zatekli u bioskopu ”Arena”, odnosno kako danas izgleda prostor za koji se “borite“ na tenderu?
- Bioskop “Arena“ je već godinama u krajnje nereprezentativnom stanju kakvo ne priliči prvom bioskopu u drugom gradu po veličini u Srbiji – Novom Sadu. 

PONUDA ZA ARENU
 
Kako je koncipirana ponuda Vaše firme “Mirius Tuck“, a kako Vašeg konkurenta?
- Naša ponuda je vrlo jednostavna: 5 sala sa mogućnošću dodatne 6 sale, 739 mesta, 3D projekcija u jednoj sali i opremanje “Arene“ vrhunskom opremom za sliku i zvuk. Za našeg konkurenta ne znam još uvek šta nudi, jer nije predstavio ponudu na otvaranju dokumentacije, ali pošto je već godinama u ovom poslu i vodi jedan uspešan bioskop siguran sam da mu je ponuda podjednako atraktivna i profesionalna.

Kakvi su planovi za budućnost bioskopa ”Arena”? Ima li nade da će Novosađani konačno biti u prilici da budu u toku sa filmovima koji se prikazuju u Beogradu?
- Novosađani su uvek išli u korak sa Beogradom po pitanju filmova. ”Tuck” – kao distributerska kuća i zastupnik 3 najveće holivudske mejdžor filmske kompanije ”Warner Bros. Pictures”, ”Sony Pictures” i ”20th Century Fox Pictures”, koji su giganti filmske industrije – uvek je uporedo sa beogradskim premijerama i distribucijom hitova, isto radila i u Novom Sadu. Takođe, podsetiću da su Novosađani imali priliku da prate i poslednjih 17 revija ”L’Oreal Paris sinemanije”, koje su se baš održavale unutar ”Arene”. 

(old_image) FESTIVAL U GRADU BEZ BIOSKOPA

Po Vašem mišljenju, a shodno dugogodišnjem iskustvu u distributerskom biznisu, zašto se Novom Sadu desilo da malo koga na uticajnim pozicijama uznemirava to što grad nema bioskop?
- Pa iskreno, nikome to nije jasno. Da je propust, i to veliki – nema sumnje. Novi Sad je ipak već skoro 10 meseci bez bioskopa, a Vojvođani su oduvek bili poznati po izraženim kulturnim potrebama.

Da li je to logično, s obzirom da se već tri godine intenzivno radi na utemeljivanju festivala (Cinema City) u gradu koji nema bioskop? 
- Kao distributerska kuća pozdravljamo svaki filmski festival i smatramo da značajno doprinosi popularizaciji filma, ali s druge strane nepostojanje bioskopa u značajnom gradu poput Novog Sada je nezamislivo. Nijedan filmski festival ne može da zameni bioskop u kulturnom životu jednog velikog grada. Pa, zamislite da u susednim državama, recimo Hrvatskoj, vi imate ne bioskop, već multiplekse osim u Zagrebu, i u Zadru, Rijeci… 

Kakva je trenutna situacija u srpskoj bioskopskoj mreži? Da li se popravlja, kao u svetu ili je i dalje u opadanju?
- U srpskoj bioskopskoj mreži situacija ide nabolje i ove godine je zabeležen porast od 7,5%, za šta su zaslužni i novi bioskopi. Inače, na svetskom nivou je porast posete ove godine drastično izražen. Ono što je pozitivno u Srbiji jeste da je publika počela i tokom letnjih meseci da posećuje bioskope i prvi put da nemamo pad tokom leta, što ranijih godina nije bio slučaj. Doduše, ove godine, lajn ap po bioskopima je više nego atraktivan: novi Hari Poter i ”Ledeno doba”, ”Anđeli i demoni”…

Da li planirate da preuzmete još neke bioskope u Srbiji, poput ovog u Novom Sadu?
- Za sad je ovo projekat broj jedan za nas. Možda, u budućnosti. 


TRENDOVI U SVETU

(old_image)S obzirom da ste u stalnom kontaktu sa američkim mejdžorima, kakve informacije o opstajanju/evoluciji bioskopa dobijate od njih? Koji su trendovi u svetu?
- Poseta je u porastu! Bioskop više nije puko gledanje filma, već izlazak u grad sa porodicom, dragom osobom, prijateljima. Sigurno da će dosta toga morati da se menja i već godinama se radi na 3D ili 6D projekcijama. Ali, filmska industrija je pored automobilske jedan od glavnih nacionalnih i izvoznih proizvoda Amerike i zapošljava milione ljudi, tako da oni nikada neće dopustiti da tako nešto propadne.

Kakva je budućnost prikazivačke politike u Srbiji? Koje su tendencije? Da li su to pre svega multipleksi u velikim tržnim centrima, kao nešto novo za našu zemlju?
- Srbija je u nekim domenima izuzetno progresivna zemlja i prihvata zapadne trendove brzo, dok negde opet dosta kasni. Takva je situacija i sa bioskopima. Pre 15 godina glavni trend na Zapadu je bio bioskop u okviru tržnog centra, a danas se Zapad okreće singl luksuznim dvoranama gde uveče dođete sa svojom lepšom polovinom, imate restoran u okviru tog prostora i možete da pratite film iz udobnih stolica. Zamislite prostor poput preuređenog starog bioskopa “Odeon” u srpskoj varijanti singl dvorane... Smatram da će se to desiti i ovde za koju godinu kada prestane buka oko tržnih centara i kada se narod navikne da su oni ipak samo olakšavajuća okolnost i mnogo radnji na jednom mestu, a ne vikend provod u zatvorenom za celu porodicu.

Piraterija je u Srbiji i dalje vrlo zastupljena, da li je (ne)reagovanje države i distributerskih kuća adekvatno? 
- Distributeri su uvek bili aktivni po pitanju piraterije ali, znate, jednog dana kad vas napusti i Američka anti-piratska asocijacija, jer smatra da vam nema pomoći, teško da sve može pasti na distributere. Pogledajte kako je rešen problem nelegalnog softvera, kako se država izborila sa tim... Ne može niko da me ubedi da na takav način ne može da reši i problem filmske piraterije. Ipak, mi nismo nerealni i znamo da će piraterija uvek postojati, ali u ovom obliku u kojem je dozvoljena kod nas je ipak preterano i suviše nemarno za zemlju od 7,5 miliona stanovnika. Ono što po mom mišljenju mora da se uradi je skloniti pirate sa ulice! Internet piraterija i kupovina po stanovima je manje opasna. Nedavno sam prisustvovao jednoj konvenciji u Litvaniji i bilo je dosta reči oko piraterije, i zaključak je bio da je najopasnija ulična piraterija. U razvijenim zemljama je, recimo, Internet piraterija u opadanju, što je zapanjujuće. Mnogim ljudima je dosta gledanja filmova preko malih ekrana, ljudi se vraćaju u bioskop.

(old_image)Interesantno je da je film ”Mamurluk u Vegasu” (The Hangover) ostvario, za naše uslove, pristojnu gledanost (po poslednjim podacima FCS oko 28.000 gledalaca), koja je verovatno iznenadila i Vas kao distributera?
- “The Hangover“ je film koji je stvarno iznenadio i još uvek iznenađuje. Ono što je zanimljivo je da skoro nismo videli grupu muškaraca od 35-40 godina, koji idu da se dobro zabave i gledaju film koji ih podseća na njihove lude godine. To je još jedan od znakova da se publika vraća bioskopu i to na samo može vratiti osmeh na lice.

Šta je budućnost filma kada je u pitanju  prikazivačka delatnost na globalnom nivou?
- Internet definitvno nije, jer je broj daunloda filmova u razvijenim zemljama u opadanju. DVD će verovatno preći u Blue Ray, koji je i kod nas vrlo dobro krenuo. Bioskopske dvorane i filmovi teže formatima 3D i 6D... 

Tekst: Katarina Milovanović

Pogledajte još