Savršen vid: Izbegavajte ove navike kako ne bi štetili očima

Ne nosite naočare za sunce
UV zraci nisu štetni samo za kožu, već i za oči. Ako ne nosite naočare za sunce za filterom za UV zrake, rizikikujete da oslabite vid, dobijete kataraktu ili čak rak kože na kapcima. Zato naočare nisu samo aksesoar, već i jako bitan deo svakodnevice. Iako je sunce najjače leti, i naočare se uglavnom samo tada i nose, trebalo bi da ih stavite svaki put kada vidite da je napolju sunčano.

Previše koristite kapi za oči

Kapi za oči su jako popularne, jer brzo uklanjaju crvenilo očiju. One sužavaju krvne sudove, i zato beonjače ne izgledaju više crveno. Međutim, nakon nekoliko sati, kada dejstvo prođe, krvi sudov se ponovo šire, pa oči mogu da izgledaju još crvenije pre stavljanja kapi.

Nepravilno lečite suvoću očiju

Suvoća očju je jako učestao poremećaj, a mnogi ljudi zbog toga koriste kapi. Međutim, ako ih previše koristite, one mogu da izazovu iritaciju, i da imaju suprotan efekat. Kapi za vlaženje očiju su dobar odabir samo ako planirate da ih koristite najviše četiri puta dnevno, jer sadrže konzervanse sa kojima ne treba preterivati. Nabavite dobre veštačke suze, koje neće iritirati oko i pomći će vam u borbi protiv suvoće. Ako vas svrbe oči, možete da držite kapi u frižideru, jer to pomaže kod svraba.

Previše gledate u ekran
Kada čitamo nešto na ekranu, bilo da se radi o kompjuteru na poslu, ili telefonu, mi automatski zaustavljama ili usporavamo treptanje. Trebalo bi da trepćemo 12 do 15 puta u minutu, a gledanje u monitor to jako usporava. Najgore je kada čitamo sitan tekst na kompjuteru ili telefonu, jer se tada najviše fokusiramo i gotovo da ne trepćemo dok nam se vid ne zamagli. Kako biste to izbegli, bacite pogled na nešto van monitra s vremena na vreme, to će da vam pomogne u vraćanju u normalan ritam treptanja.

Nemarni ste sa sočivima
Nemojte nikada da ispirate sočva vodom, ili da ih stavljate u usta, već uvek koristite odgovarajuću tečnost, kako biste izbegli infekcije i iritacije. Mnogi oftalmolozi preporučuju da koristite kontaktna sočiva za jenokratnu upotrebu, ali ako su vam draža ona dugotrajna, imajte u vidu da nikako ne svete da spavate sa njima, jer oči ostaju bez kiseonika. Još neke od stvari koje ne treba da radite sa sočivima jesu tuširanje, kupanje i plivanje u bazenu ili moru. Takođe, nikada ne treba da naručujete sočiva, a da niste predhodno porazgovarali o tome sa doktorom.

Korišćenje stare šminke i spavanje sa njom
Šminka treba da se menja svaka tri meseca, a posebno kada je u pitanju maskara. Međuti, čak i ako koristite senke i krejone kojima je prošao rok upotrebe, ono što nikako ne smete da radite jeste da spavate sa time na očima.

Pušenje

Ne bi trebalo da pušite iz mnogo razloga ali evo još jednog. Pušenje i duvanski dim povećava rizik od dobijanja katarakte, i šteti vašoj mrežnjači. Duvan onemogućava vaše telo da dobavlja odgovarajuće vitamine i hranljive materije to tkiva širom tela, a to uključuje i tkivo u očima.

Ne idete redovno kod lekara
Redovno posećujte oftalmologa, pogotovu ako imate neku bolest koja može da utiče na oči, kao što je visok pritisak ili dijabetes. Ako ne komtrolišete šećernu bolest, to može da dovede i do slepila, upozoravaju lekari.

Ignorišete simptome
Ako imate zamućenost vidnog polja, peckanje, svrab, bol ili vam često pred očima sve zasvetli, nemojte to da ignorišete i da se nadate da će nestati samo od sebe. Ako vam na vreme dijagnostikuju oboljenje, to može mnogo da olakša proces lečenja. Kakvu god promenu da primetite, ne zanemarujte je, nego se obratite lekaru.

Izvor: 24sata

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.