Putin i Obama o stabilizaciji situacije u Ukrajini

Informacije o razgovoru dvojice svetskih lidera su stigle i iz Vašingtona i Kremlja.

U "konstruktivnom" telefonskom razgovoru, na inicijativu Vašingtona, "Obama i Putin su se saglasili da sporazum treba brzo da bude sproveden, ali i da je važno podržati sve strane u tome da se uzdrže od nasilja", rekao je neimenovani zvaničnik Stejt departmenta.

Kremlj je saopštio da se u razgovoru Putin založio za donošenje hitnih mera za stabilizaciju situacije u Ukrajini.

"Predsednik Rusije je naglasio neophodnost donošenja hitnih mera za stabilizaciju situacije, ističući važnost rada sa radikalnom opozicijom, koja je dovela sukob u Ukrajini do krajnje opasne granice"
, navodi se u saopštenju.

Američki izvori su naveli da je Putin rekao i da Rusija želi da ostane uključena u proces sprovođena sprazuma, kao i da je u razgovoru bilo je reči i o tome da je neophodno stabilizovati ukrajinsku ekonomiju.

Bela kuća je juče u toku dana pozdravila sporazum ukrajinskog predsednika i opozicije o okončanju nasilja.

Predsednik Ukrajine Viktor Janukovič i vođe opozicije Vitalij Kličko, Arsenij Jacenjuk i Oleg Tjagnibok, kao i predstavnici EU, potpisali su juče sporazum o okončanju krize.

Predstavnik Rusije Vladimir Lukin, koji je učestvovao u pregovorima, nije se potpisao. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je navelo da činjenica da se Lukin kao svedok nije potpisao na dokumentu ne znači da Rusija nije zainteresovana za traženje kompromisa koje će omogućiti da se zaustavi krvoproliće.

Nakon što je ukrajinski parlament doneo zakon o vraćanju na Ustav iz 2004, rusko ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je da o projektu ustavnih reformi treba održati referendum.

Izvor: B92
Foto: Beta, AP

Pogledajte još