Ukrajina: Istok preispituje legitimitet odluka iz Kijeva

Zvaničnici su saopštili da "preuzimaju punu odgovornost za ustavni poredak zemlje" i najavili "niz mera kao odgovor na dešavanja u Kijevu", prenosi "Raša tudej"

U Harkov je sinoć doleteo predsednik Ukrajine Viktor Janukovič na kongres na kome učestvuje oko 3.000 lokalnih i regionalnih zvaničnika sa jugoistoka zemlje, tradicionalno naklonjenog Rusiji.

Predsednik Janukovič čiju ostavku traže demonstranti koji pod kontrolom drže Kijev ne govori na kongresu, već će se, kako je ranije objavljeno, "glasačima obratiti preko televizije".

“Okupilo se 3.477 zvaničnika iz lokalnih vlasti sa jugoistoka Ukrajine. Nismo se okupili da podelimo zemlju, već da je sačuvamo", rekao je regionalni čelnik Mihail Dobkin.

Inače, izveštač BBC je javio da je, prema nepotvrđenim informacijama, Janukovič otišao u sebi naklonjen Harkov i kako bi "primirio" Dobkina.

"Preuzećemo punu odgovornost za sve odluke vezane za naše oblasti, bez obzira na vlasti u Kijevu, sve dok se ponovo ne uspostavi ustavni poredak", piše u rezoluciji pročitanoj na kongresu.

Navodi se da bi lokalne vlasti trebalo da "preduzmu mere zaštite skladišta sa naoružanjem, kako bi se sprečili aktivisti radikalne opozicije da ih zauzmu".

Lokalni zvaničnici sa istoka zemlje su kritikovali odluke koje su odobrene proteklih dana u ukrajinskom parlamentu, navodeći da "postoji pitanje njihovog legitimiteta".

"Postoji mogućnost da su odluke donete pod prisilom, što znači da su niti legitimne niti legalne", rečeno je na kongresu.

Dodaje se da su odluke u parlamentu donete "u uslovima terora i pretnji nasiljem".

Navodno, građani se pozivaju da "formiraju lokalne milicije" kako bi "sačuvali javni red i mir". Takođe, navodno bi lokalne vlasti finiansirale i podržavale takve jedinice.

Inače, na kongresu se u svojstvu posmatrača nalazi i nekoliko ruskih zvaničnika, među kojima je i Aleksej Puškov, šef ruske Parlamentarne komisije za spoljna pitanja.

Zapad Ukrajine je tradicionalno naklonjen Evropi, dok je istok zemlje tradicionalno naklonjen Rusiji.

Prema ranijim izveštajima, dok je Janukovič još bio de fakto na vlasti u Kijevu, pojedine regije sa zapada su mu "otkazale poslušnost", a u Lavovu su naoružani demonstranti zauzeli sve administrativne zgrade.

Pročitajte još:

Foto: beta/AP
Izvor: B92

Pogledajte još