Vlasti na Krimu zovu Rusiju u pomoć: Putin razmatra, Obama upozorava

Neprimereno prisustvo ruskih vojnika na Krimu predstavlja provokaciju, ali pokušaji da se Ukrajina navede da odgovori silom su propali“, kazao je Jacenjuk, otvarajući sastanak vlade. Jacenjuk je pozvao Rusiju da zaustavi pokretanje vojnih snaga na Krimu.

Ukrajinski ministar odbrane, Igor Peniuk, rekao je u subotu da je Rusija “nedavno” poslala dodatnih 6.000 osoba u Ukrajinu, te da je ukrajinska vojska u stanju visoke pripravnosti na Krimu.

Ipak, novoizabrani premijer Krima tražio je od predsednika Rusije da pomogne u uspostavljanju “reda i mira” na tom crnomorskom poluostrvu. Putin će razmotriti zahtev, dok je Obama upozorio Rusiju na posledice intervencije u Ukrajini.

Novoizabrani premijer Krima, na jugu Ukrajine, tražio je danas od predsednika Rusije Vladimira Putina da pomogne u uspostavljanju “reda i mira” na tom crnomorskom poluostrvu koje je u jeku spora sa novim vlastima u Kijevu, a Rusija je odgovorila da će razmotriti ovaj zahtev.

Uzimajući u obzir moju odgovornost za život i bezbednost građanja, tražim od ruskog predsednika Vladimira Putina da pomogne u uspostavljanju reda i mira na teritoriji Krima“, izjavio je Sergej Aksionov u obraćanju čije su delove objavili lokalni mediji, a ruska državna televizija emitovala u celini.

Krimski poslanici su izabrali Aksionova za premijera Krima, što nisu odobrile nove vlasti u Kijevu uspotavljenje posle svrgavanja predsednika Viktora Janukoviča. On nije precizirao kakvu vrstu pomoći očekuje od Putina i Rusije.

Kancelarija ruskog predsednika je odgovorila na apel Aksionova za pomoć saopštenjem da će Rusija razmotriti ovaj zahtev, javlja Itar-Tas s.

Aksionov je, takođe, rekao da su sve snage bezbednosti na Krimu, koji ima status autonomne republike u okviru Ukrajine, sada podređene njemu, prenosi AFP.

Kao premijer Krima doneo sam odluku da jedinice snaga bezbednosti ministarstva unutrašnjih poslova, službe bezbednosti, vojska, mornarica, poreska služba i graničari budu direktno podređeni meni. Naložio sam svim komandantima da ispunjavaju moje naredbe. Sve one koji se ne slažu molim da napuste službu“, dodao je on.

Izvor: Jutarnji.hr
Foto: Beta, AP/Darko Vojinovic