Putin naredio povlačenje armije sa Krima

"Vrhovni komandant oružanih snaga Ruske Federacije, Vladimir Putin, izdao naređenje vojnicima i jedinicama koji su učestvovale u vojnim vežbama, da se vrate u svoje baze", rekao je Dmitrij Peskov i dodao da su vežbe bile uspešne, prenela je agencija Rojters.

Kako javlja BBC, ruske trupe su se već povukle sa granica sa Krimom. Taj medij podseća da je pre toga SAD najavila da priprema niz sankcija protiv Rusije zbog krize na Krimskom poluostrvu.

Međutim, kako prenosi Asošiejted pres, proruske snage, koje su preuzele kontrolu nad vazduhoplovnom bazom Belbek na Krimu, ispalili su jutros nekoliko metaka u vazduh u znak upozorenja, dok im se približavalo oko 300 ukrajinskih vojnika, ranije zaposlenih u toj bazi.

Prema navodima te agencije, više desetina ruskih vojnika su u bazi Belbek čuvali aerodrom, kad su počeli da im se približavaju nenaoružani ukrajinski vojnici. Da bi ih naveli da se povuku, ruski vojnici su ispalili nekoliko metaka u vazduh i upozorili da će pucati na Ukrajince ukoliko nastave da im se približavaju, javio je AP.

Putin je juče, pratnji ministra odbrane Sergeja Šojgua, prisustvovao vojnoj vežbi na kojoj su se mogli videti ruski tenkovi i oklopna vozila koja su defilovali poligonom Kirilovski izvan grada Vjborg na granici Rusije i Finske.

Ruski predsednik je odgledao kraj vojne vežbe, koja je počela 26. februara usred krize na ukrajinskom poluostrvu Krim, da bi kao vrhovni komadant vojske naredio vojnicima da se vrate u svoje stalne vojne baze za razmeštaj ruskih oružanih snaga, javila ruska agencija Itar Tas s.

Istovremeno, zvanična Moskva je demantovao da je vojna vežba na poligonom Kirilovski, na severozapadu Rusije bila povezana sa događajima na Krimu, dodaje agencija Rojters.

Cilj vojne vežbe bio je testiranje borbene gotovosti ruskih oružanih snaga u zapadnim i centralnim delovima zemlje, prenela je agencija Rojters i dodala da je vežba izazvala negodovanje na Zapadu i među ukrajinskim novim proevropskim liderima.

Rojters navodi da u izveštaju iz Kremlja nije bilo reči o premeštaju ruskih snaga na Krim.

Izvor: B92

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.