ODLOŽENA ODLUKA: O premeštanju Tesline urne nakon izbora

- Odlučio sam da Sporazum koji je potpisan između Srpske pravoslavne crkve, Vlade Srbije i grada uputim na razmatranje Skupštini Beograda koja će biti izabrana posle izbora – izjavio je Mali, a saopšteno je iz gradske uprave.

Kako se navodi, predsednik Privremenog organa doneo je tu odluku kako bi se “zaštitio lik i delo” Nikole Tesle, jer se pokazalo da “nije moguće voditi civilizovanu raspravu o ovom pitanju tokom predizborne kampanje”.

Sporazum o prenosu urne s Teslinim posmrtnim ostacima u Hram Svetog Save na Vračaru potpisali su 28. februara Patrijarh Irinej, ministarka energetike Zorana Mihajlović i predsednik Privremenog organa Beograda Siniša Mali.

Mali je ocenio da se u javnoj raspravi o tom sporazumu koristila neprimerena argumentacija, i da je ova tema počela da se koristi za “ličnu promociju pojedinaca i grupa koje na drugi način ne bi dobili prostor u javnosti”.

Prema njegovim rečima, naredni saziv Skupštine će biti odraz volje građana Beograda i zato će njena odluka o ovom pitanju biti “legitimna i konačna”.

- Predložiću novom sazivu Skupštine da pre donošenja odluke inicira raspravu u kojoj treba da učestvuju najvažnije institucije našeg društva, kao što su Srpska akademija nauka i umetnosti, Matica srpska, Srpska pravoslavna crkva, Beogradski univerzitet kao i ugledne kulturne i javne ličnosti – dodao je Mali.

On je izrazio uverenje da će ta rasprava obezbediti “nacionalni konsenzus” o tome na koji način Srbija treba da se “oduži najvećem umu našeg naroda”.

Izvor: Beta
Foto: Wikipedia

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.