Izbori uz decentralizaciju

BEOGRAD, 12. avgust 2009. (FoNet) - Ako država bude tvrda u svom istrajavanju da Srbi ne treba da izađu na lokalne izbore na Kosovu i Metohiji (KiM), u lokalnoj samoupravi ćemo dobiti ljude koji nemaju odgovornost ni prema Srbima ni prema Beogradu, ocenila je za Politiku Rada Trajković, predsednica Izvršnog odbora Srpskog nacionalnog veća Kosova.

"Ne očekujem ni od Vlade Srbije ni od predsednika države da podrže izlazak Srba na lokalne izbore na Kosovu i Metohiji na eksplicitan način. Ali isto tako ne mislim da je izlazak na izbore, ako bude decentralizacije, suprotan stavu Vlade Srbije", izjavila je ona.

Kroz decentralizaciju mi se borimo za opstanak Srba. Vlada pokušava da se bori za povratak suvereniteta, ali džaba joj suverenitet ako ne bude Srba", ocenila je Trajković,koja je među malobrojnim političkim predstavnicima Srba koji su spremni da učestvuju na lokalnim izborima zakazanim za 15. novembar.

Prema njenim rečima, Srbi treba da izađu na lokalne izbore da bi se izborili da dobiju nadležnosti koje je "nacrtala" međunarodna zajednica. Međutim, prvo treba da se obavi prenos nadležnosti na lokalne samouprave, a tek onda da se ide na izbore. A ne da se ide na izbore, a da se ne zna zašto se ide na izbore.

Prema njenim rečima, nije realno da se uradi predviđena decentralizacija. Sad kobajagi i albanski građani počinju da izražavaju nezadovoljstvo projektom decentralizacije. Međutim, to ne znači da mi nismo borci, pa da ne možemo da ih nateramo da sprovedu ono što je propisano.

Pogledajte još