Rajić: O Zakonu o radu posle izbora

To je izjavio dirketor Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić i naveo da će prvi naredni sastanak biti održan posle izbora i da će tada biti nastavljeno razmatranje odredbi Zakona o radu.

Radna grupa za izmene i dopune Zakona i radu sastaje se jednom sedmično, četvrtkom, kako bi, prema planu, do 1. maja pripremila nacrt nove verzije zakona koji će urediti tržište rada i kapitala.

Na tim sastancima se razgovara o pet osnovnih odredbi Zakona i radu koje se odnose na rad na određeno vreme, isplatu otpremnina, kriterijume za isplatu minimalnih zarada, regulative kod otpuštanja i definisanje kolektivnih ugovora.

Rajić je najavio da će o izmenama Zakona o radu biti razgovarano i na skupu koji će 1. i 2. aprila organizovati Međunarodna organizacija rada. Na tom skupu će, prema njegovim rečima, predstavnici vlade i sindikata imati priliku da iznesu svoj stav o tom dokumentu.

Nova radna grupa je formirana početkom februara, jer su reprezentativni sindikati bojkotovali rad prve radne grupe koja je pripremila Nacrt izmena i dopuna Zakona o radu koji je bio u javnoj raspravi od 18. decembra do 10. januara.

Predloženim izmenama Zakona o radu nisu bili zadovoljni skoro svi sindikati u Srbiji, pa je 20. januara na sastanku premijera Srbije Ivice Dačića i prvog potpredsednika Aleksandara Vučića s predstavnicima reprezentativih sindikata i Unije poslodavaca odlučeno da se ponovo razmatraju izmene radnog zakonodavstva.

Izvor: Beta
Foto: Medija centar Beograd

Pogledajte još