Volfsburg će se opet pitati za titulu

Beograd, Sarajevo - Nemački šampion Volfsburg pobedom je započeo odbranu "salatare", a Edin Džeko, najbolji igrač prošlosezonske Bundeslige u izboru kapitena svih 18 klubova, za Danas kaže da su njegovi "vukovi" bodovima iz duela sa Štutgartom pokazali zašto su pre nekoliko meseci u foto-finišu prvenstvene trke pretekli ekipe zvučnijih imena i trofejnije tradicije. 

- Osećali smo mali pritisak pred tu utakmicu, jer su sada sve oči uprte u nas, a mnogi ne kriju da očekuju Volfsburgov pad ove sezone. Nismo ubedljivo slavili, i Štutgart je imao svoje šanse, ali na kraju su bodovi zasluženo otišli boljoj ekipi - kaže na početku ekskluzivnog razgovora za naš list jedan od najboljih centarfora Evrope, kojeg smo juče zatekli u rodnom Sarajevu, gde je sa reprezentacijom Bosne i Hercegovine sinoć igrao prijateljski meč sa Iranom. 

I dalje ima zluradih komentara da se Volfsburgu maltene omaklo osvajanje titule?
- Ima pojedinaca kojima je još krivo što njihovi klubovi ili ljubimci nisu osvojili nikad uzbudljivije i neizvesnije prvenstvo. Većina, ipak, zna i priznaje da je Volfsburg igrao najlepši fudbal, postigao najviše golova i dobio sve velike protivnike, od kojih neke i sa više od dva gola razlike. 

Ostajete li pri lepršavom, brzom i efikasnom fudbalu? Da li je rokada trenera nešto promenila?
- Jeste, jer Armin Veh preferira nešto drugačiji fudbal. Kod Feliksa Magata dosta smo igrali tzv. dubinskim loptama, dok je njegov naslednik igru spustio na zemlju, više insistirajući na kratkim pasovima. Bitno je da i ovaj, promenjen stil daje rezultate. 

Koliko je realna odbrana titule? Da li vam je to, uopšte, prioritet ove sezone?
- Imamo kvalitetnu, složnu i uigranu ekipu, koju nije napustio nijedan važniji igrač, a u ovom prelaznom roku doveli smo četiri prava pojačanja. Dakle, i u ovoj sezoni imamo pokriće za šampionske ambicije, ali ne opterećujemo se odbranom trofeja. Najvažnije nam je da opet izađemo u Evropu, za šta će nam biti plasman među prvih pet timova. 

Lista kandidata za "salataru" ostale je ista ili...?
- Bajern je uvek prvi favorit. Osim mog Volfsburga tituli mogu da se nadaju još Šalke, Štutgart, Hamburger, Bajer Leverkuzen, Hofenhajm, pa i Verder. Ne verujem da se može ponoviti onakva luda završnica iz prošle sezone, ali ne sumnjam da će i ovaj šampionat biti zanimljiv i uzbudljiv. 

Koliko vas u toj trci mogu opteretiti mečevi u Ligi šampiona? Šta očekujete od tog takmičenja?
- Biće to specifičan izazov za sve nas. Neće biti lako uspešno gurati na tri fronta, pogotovo nama reprezentativcima. Biće mnogo utakmica i umora, a malo vremena za predah. Ali, verujem da ćemo se snaći u toj situaciji i u svakom od tih takmičenja izvući najbolje. Ne znamo još ko će nam biti protivnici u Ligi šampiona, ali bez obzira na to što će među njima sigurno biti dve jake ekipe, jer Volfsburg žreb dočekuje u trećem ili četvrtom šeširu, potrudićemo se da prođemo grupnu fazu najjačeg evropskog kupa. 

Od vas se opet očekuje da budete jedan od najjačih aduta "vukova". Koliko vas opterećuje to breme najboljeg fudbalera Bundeslige?
- Ne valja kada se čovek nečim opterećuje. Zato, ni ja ne obraćam pažnju na glupe priče o mom golgeterskom rivalstvu sa Grafiteom. Najbitnije mi je da sam zdrav i u kontinuitetu od koristi ekipi. Podrazumeva se da želim ostati na visokom nivou, pa i otići korak dalje, ali bilo bi neozbiljno kada bih licitirao broj golova ili obećavao da ću ih postići više od 26 prošlogodišnjih - kaže nekadašnja fudbalska nada Željezničara, koji je preko Češke stigao do Volfsburga, uz Brazilca Grafitea i BiH reprezentativca Misimovića bio glavna poluga istorijskog uspeha "vukova", a letos dugo figurirao kao potencijalno najzvučnije pojačanje slavnog Milana.

Navijao sam za Partizan

- Uz sav respekt za prvaka Kipra očekivao sam da Partizan prođe APOEL. Baš sam se iznenadio kada sam čuo rezultat meča u Nikoziji, iz kojeg sam video samo golove. Računao sam, ipak, da ćete u revanšu pokazati ko je bolji i stariji, pogotovo posle vođstva u 3. minutu. Možda nemam pravo da komentarišem, jer i ja sam igrač i znam kako je kada ti ne ide, ali očekivao sam da će onakav sjajan ambijent više stimulisati Partizanove fudbalere, da će biti konkretniji, opasniji... - čudi se "bosanski dijamant", kako ovog korpulentnog golgetera nazivaju nemački mediji.

Preko baraža do Mondijala

Bosna i Hercegovina ima lepu i realnu šansu da osvoji drugo mesto u Grupi 5 kvalifikacija za odlazak na Svetsko prvenstvo 2011. i preko baraža ode u Južnu Afriku, što bi bilo prvo veliko takmičenje u fudbalskoj istoriji naših komšija.
- Samo da ne podlegnemo čuvenoj balkanskoj euforiji i pod utiskom dobrih igara i rezultata iz dosadašnjih mečeva propustimo šansu koju ćemo imati protiv Jermenije, u gostima, i posle u meču sa Turskom kod kuće. Ta dva duela rešavaju borbu za baraž, a o njemu o tom potom - racionalan je Džeko. 

www.danas.rs

Pogledajte još