Pilot fantomskog aviona sve veća enigma

foto: Facebook

Mediji sve češće navode scenario prema kojem je pilot izvršio samoubistvo i sa sobom u smrt poveo 238 ljudi.

I policija ostavlja otvorenu opciju da je pad aviona bio povezan sa Šahovom greškom i pored njegove besprekorne prošlosti.

“U potrazi za dokazima ne možemo da isključimo nijednu teoriju”,
rekao je Džon Brenan, šef CIA, komentarišući teoriju o suicidalnom pilotu.

foto: AP Photo/Na Son Nguyen

Kopilot iz avio-kompanije „Malezija erlajnz“, koji je više puta imao priliku da leti sa Šahom, opisuje ga kao zaluđenika za avionsku tehnologiju.

“Oduvek je želeo da postane pilot. Bio je pravi štreber u svom poslu i rado je delio savete drugima”, rekao je kopilot za Rojters.

On je dodao da je Šah poznavao sve prednosti i mane „boinga 777“ i da je u svojoj kući u predgrađu Kuala Lumpura instalirao mali simulator leta s punom opremom i tri monitora.

Stalno smo ga zafrkavali zbog toga. Pitali smo ga zašto nosi posao kući”, rekao je radnik malezijske avio-kompanije koji pilota poznaje već 20 godina.

Šah se fotografijom kućne verzije simulatora leta pohvalio na Fejsbuku, a druge slike na njegovom profilu pokazuju da je bio strastveni kolekcionar minijaturnih letelica na daljinsko upravljanje.

foto: AP Photo/Binsar Bakkara

Iskusni pilot rođen je u Maleziji, a karijeru je započeo 1981. godine. Do sada je u vazduhu proveo ukupno 18.365 sati. Malezijsko odeljenje za civilnu avijaciju imenovalo ga je za posmatrača na testovima za buduće pilote.

Za Šaha kažu da je druželjubiv i velikodušan među svojim komšijama i prijateljima. Prema njihovim rečima, voleo je da kuva i da nosi hranu na okupljanja u naselju.

Svako bi bio srećan da ima suseda kao što je on”, rekao je Rahim Zainun iz Kuala Lumpura.

Šahovi poznanici pokrenuli su internet stranicu pod nazivom „Ko je zapravo kapetan Zahari Šah“, na kojoj navode:

„Molimo vas da ne postujete nikakve pretpostavke dok ne dobijemo zvanične informacije. Smatramo da ovaj čovek zaslužuje vaše poštovanje. Molite se za njega.“

Izvor: Blic