Odavao najveće američke vojne tajne duplo mlađoj ljubavnici

Bišop (60) je rekao sudu da je u prepisci s 28-godišnjom devojkom pominjao delove sastanka između američkih i južnokorejskih zvaničnika.

Bišop je priznao da je čuvao poverljive dokumente u svom domu, uključujući i one koje opisuju strategiju Pentagona prema Kini, kao i položaje američke vojske u Aziji i u Tihom okeanu, ali da ih nikome nije pokazao.

Optuženom preti zatvorska kazne do 10 godina, a presuda se očekuje 26. juna.

Bišopov branilac Birni Bervar rekao je novinarima da je devojka Kineskinja studirala nešto iz oblasti Bišopove stručnosti.

"Pomagao joj je s postiplomskim studijama i na njenoj tezi", rekao je Bervar, dodajući da je Bišop poneo dokumenata kući kako bi nešto naučio da bi njoj pomogao, ali joj nije davao te dokumente niti joj je pokazao poverljive podatke.

Povodom spornog i-mejla, Bervar je rekao da je Bišop govorio o konferenciji što je bila tajna.

"Rekao je previše u tom i-mejlu", rekao je Bervar, ponavljajući da su oni bili zaljubljeni.

Tužilac Ken Sorenson rekao je da to što odavanje državne tajne nije urađeno sa zlom namerom, ne znači da je to "bezopasno a i postoji mogućnost da je Kineskinja potom nekom drugom prenela informacije".

Bendžamin Bišop je radio u oblasti sajber-odbrane u američkoj Pacifičkoj komandi od maja 2011. godine do hapšenja. Pre toga pomagao je u razvoju strategije i politke Pacifičke komande. Iz rezerve vojske SAD se penzionisapo jka ptpukovnik prošlog avgusta Optužnica ga tereti da je davao informacije o državnoj odbrani neovlašćenoj osobi, kao i za ilegalno držanje dokumenata o tome.

Izvor: Beta

Pogledajte još