Karipska zajednica tuži kolonizatore zbog ropstva

Nije poznato da li je lidere 15 karipskih država i teritorija na ovakav potez inspirisao Oskar dodeljen filmu “12 godina ropstva”, koji obrađuje upravo temu. Ipak, oni su baš sada rešili da tuže Veliku Britaniju, Holandiju, Francusku, Španiju, Portugal, Norvešku, Švedsku i Dansku, a od svih ovih država Britanija bi platila najveću odštetu pošto je i najviše bila uključena u trgovinu robljem.

Na sastanku Karikoma u Kingstaunu, prestonici Sent Vinsenta i Grenadina, karipske zemlje su se dogovorile da od kolonizatora traže zvanično izvinjenje za ropstvo, repatrijaciju u Afriku za one koji to žele, plan razvoja za domorodačke karipske narode i pomoć za kulturne i obrazovne institucije.

Odšteta
Britanske vlasti zvanično su ukinule trgovinu robljem 1807. godine, a 1834. isplatile su 20 miliona tadašnjih funti, što je nešto manje od 240 milijardi evra u sadašnjem novcu, kao odštetu robovlasnicima. Odšteta je bila četvrtina tadašnjeg britanskog budžeta.

Pored ostalog traže i pomoć u lečenju hroničnih bolesti i psihološkoj rehabilitaciji od trauma izazvanih ropstvom.

- Mi verujemo da imamo zakon i činjenice na našoj strani u vezi sa nasleđem genocida nad domorocima i ropstvom Afrikanaca i mi ćemo naš slučaj izneti - kaže Ralf Gonsalveš, premijer Sent Vinsenta i Grenadina.

Karikom će ovog leta u Londonu organizovati konferenciju na kojoj će karipske i evropske zemlje diskutovati o problemu.

Karikom će zastupati britanska advokatska firma „Li Dej“, odnosno njen suosnivač Martin Dej, specijalizovan za tužbe u ime siromašnih klijenata koje je vodio protiv vlada i multinacionalnih kompanija. Dej je prošle godine kenijskim „Mau Mau“ pobunjenicima, koji su 50-ih ustali protiv britanske kolonijalne vlasti, obezbedio odštetu od oko 24 miliona evra.

Foto: Rebecca Blackwell / AP
izvor: Blic

Pogledajte još