Vraća se redovno služenje vojnog roka?

Foto: Vojska Srbije

''Često se može čuti mišljenje građana da treba vratiti redovno služenje vojnog roka i mi nismo zatvorili tu mogućnost''
, rekao je Diković na svečanosti u kasarni ''Vojvoda Živojin Mišić" u Valjevu, objavljeno je na sajtu Ministarstva odbrane.

On je naveo i da će se naći način da se mladi obuče da se ponašaju u situacijama koje su opasne po njihov život i okolinu, dodajući da svi treba da budu ponosni na vojnike, koji svojom voljom dolaze da služe vojni rok, svesni da na taj način doprinose bezbednosti i boljitku Srbije.
Ukazujući da je vojnička zakletva u Srbiji uvek smatrana najsvetijim zavetom, Diković je istakao da se time potvrđuje čvrstina veze vojske i naroda koja je osvedočena mnogo puta u istoriji Srbije.

On je vojnicima i budućim rezervnim oficirima poručio da zauvek zapamte zakletvu i da je čuvaju u srcu, kao i da se ponose time što su stali u red odvažnih, u vojnički stroj koji garantuje slobodu i čast Srbije i bezbednost svih njenih građana.

''Polaganje vojničke zakletve je svojevrsni ispit - ispit rodoljublja, čvrstine karaktera i ljudskih vrlina'', rekao je Diković dodajući da vojnicki život i vojni poziv nisu laki.

Kako je navedeno, Diković je ukazao da je Vojska Srbije dostojna slavne tradicije na koju su, s pravom, ponosni građani Srbije. Prema njegovim rečima, sve što Vojska radi ima jedan cilj i svrhu - jačanje svojih borbenih sposobnosti i dobrobit Srbije.

''To je ono što nam daje snagu da pružimo svoj maksimum u Kopnenoj zoni bezbednosti, u mirovnim misijama širom sveta, na poligonima, strelištima, aerodromima, kasarnama i na svim mestima gde građanima Srbije treba pomoć Vojske'', rekao je Diković.

On je vojnicima i budućim rezervnim oficirima poručio da su postali deo Vojske Srbije, institucije kojoj građani Srbije najviše veruju, i da je poverenje naroda u vojsku rezultat kontinuiranog požrtvovanog rada.

Zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-major Jovica Draganić čestitao je vojnicima u kasarni ''Aerodrom'' u Somboru, dok je u kasarni ''Vojvoda Petar Bojović'' u Leskovcu uspešne vojničke dane dobrovoljcima poželeo komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Aleksandar Živković.

U centre za obuku u Somboru, Valjevu i Leskovcu na dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem primljena su 453 vojnika, među kojima i 48 žena, koji će nakon uspešno završene osnovne individualne obuke, evaluacije i sticanja sertifikata, nastaviti obučavanje u centrima za specijalisticku obuku.

Ministarstvo: Ne razmatra se redovno služenje vojnog roka

Trajno strategijsko opredeljenje kojim se profesionalizuje Vojska Srbije isključuje razmatranje i postavljanje na dnevni red pred državne organe pitanje redovnog služenja vojnog roka, saopštilo je večeras Ministarstvo odbrane.

Odluka o obustavi služenja vojnog roka nije predmet preispitivanja u Ministarstvu odbrane i samim tim nije ni bila predviđena da bude tema u političkoj, stručnoj i vojnoj javnosti, ističe se u saopštenju.

Vraćanje na koncept obaveznog služenja vojnog roka isključilo bi pripadnike Vojske Srbije iz mogućnosti učešća u evro-integracijama i mirovnim misijama širom sveta, za šta već dobijamo priznanja, kao i u daljem povećanju operativne spremnosti za izvršenje svih vojnih zadataka, navedeno je u saopštenju.


Blic

Pogledajte još