Nestali malezijski avion prvi slučaj sajber otmice u svetu?

Antiteroristički stručnjaci kažu da brzina, visina i pravac kretanja letelice mogu da se promene emitovanjem radio signala sa malog daljinskog upravljača.

“Ovo bi mogla da bude prva sajber otmica u svetu”, izjavila je za “Dejli mejl” dr Seli Lejvesli, koja priprema firme i vlade na potencijalne terorističke napade.

Uz pomoć “okvira šifri” koje su napravili sajber teroristi moglo bi se ući u sistem aviona i premostiti bezbednosni softver. Smatra se i da, kad je sistem uspešno hakovan, avion može da se spusti uz pomoć daljinske kontrole.

“Čini se da ima elemenata planiranja od strane nekoga ko ima veoma sofisticirano poznavanje inženjeringa sistema. Ovo je veoma rana verzija nečeg što bih nazvala “pametnim avionom”, letelica na daljnski, kontrolisana električnim signalima”
, navela je ona.

Lejvesli ističe da, jednom kad avion uzleti, možete da ubacite niz komandi i šifri koje mogu da započnu nove procese.

“Dejli mejl” navodi da prijatelji kapetana Zaharija Ahmada Šaha, čiju je kuću juče pretražila policija, kažu da je on u školi bio ljubitelj gedžeta. Oni su takođe istakli da kapetan nikada ne bi ugrozio bezbednost putnika.

U njegovoj luksuznoj kući u predgrađu Kuala Lumpura pronađen je simulator leta, koji je rastavljen i ispitan. Policija je takođe pretražila i kuću kopilota Farika Abudla Hamida, koji živi u istom kraju.

Juče je premijer Malezije Nadžib Razak izjavio da je nestanak aviona posledica “namernog čina” i da se letelica možda nalazi veoma daleko, čak u Kazahstanu.

Avion na letu MH370 nestao je 9. marta, a u potragu se uključilo 25 zemalja, od čega je 15 njih obezbedilo 43 broda i 58 letelica. Područje potrage je od nestanka uvelike prošireno.

Izvor: Blic
Foto: Beta – AP – Kyodo News