Koko pre Šanel

Priča o Koko Šanel, od teških početaka do visina sveta mode.

Devojčica iz unutrašnjosti Francuske, smeštena u sirotište sa svojom sestrom, koja svake nedelje uzalud čeka da otac dođe po njih.

Kabare pevačica slabog glasa koja peva pred publikom pripitih vojnika.

Mala šnajderka koja skraćuje pantalone u zadnjoj sobi provincijske krojačke radnje.

Premršava kurtizana koja nalazi utočište kod svog zaštitnika Etjena Balsana, među raskalašnim i veselim svetom.

Zaljubljena, iako zna da neće biti „ničija žena“, čak ni Boja Sapela, čoveka koji ju je voleo.

Buntovnica koju su konvencije vremena onemogućavale da diše i koja se oblačila u košulje svojih ljubavnika.

To je priča o Koko Šanel koja je otelotvorila modernu ženu pre nego što ju je izmislila.

O filmu...

Ovo je film o Gabrijel "Koko" Šanel, čiji život započinje u sirotištu i koja, na svom neverovatnom putu, postaje legendarna modna kreatorka, ustoličuje modernu ženu i predstavlja svevremeni simbol uspeha, slobode i stila.
U filmu rediteljke An Fonten, gde ulogu legendarne kreatorke tumači Odri Totu ("Čudesna sudbina Amelije Pulen", "Veridba je dugo trajala", "Da Vinčijev kod"), imamo prilike da vidimo priču o životu Koko Šanel pre nego što je postala ikona sveta mode – od teškog detinjstva i mladosti, preko pokušaja da bude kabare prevačica (kada i dobija svoj nadimak – po njenim najpoznatijem duetu o izgubljenom štenetu koje se zove Koko), do ljubavnih veza sa uticajnim muškarcima koji su joj na kraju pomogli da uđe u svet modne industrije.

Rediteljka Fonten je, kako kaže, bila dugo fascinirana likom Koko Šanel. 

- Za ovu temu, mene nije toliko privukla moda, koliko karakter ove neverovatne žene. Posebno me je inspirisala činjenica da je Koko samu sebe stvorila. Ova devojčica, koja je poreklom iz unurašnjosti Francuske, siromašna i neobrazovana, ali sa takvom neverovatnom ličnošću, bila je predodređena da bude korak ispred svog vremena - kaže rediteljka filma "Koko pre Šanel" (Coco avant Chanel).

Ono što glavna glumica, Odri Totu, izdvaja kao ključnu stvar koja ju je privukla da prihvati ulogu jeste modernost lika Koko Šanel. 

- Potajno sam se nadala da će tumačenje uloge Koko Šanel biti pod jednim posebnim uglom zbog toga što je njen lik veoma savremen – pod tim mislim na njen specifičan duh i na mesto koje je dala ženi koje me je oduvek fasciniralo. Kada mi je An Fonten objasnila kako planira da pristupi ovoj temi, istog trenutka sam prihvatila ulogu - kaže čuvena Amelija.

Film je prvog dana prikazivanja u Francuskoj imao neverovatnih 68.000 gledalaca! 

- Ovo je jedna od najsavršenijih uloga Totuove do sada, ona otkriva jačinu ličnosti svog lika kroz pametno, stalno i atraktivno durenje! - Variety 

- Sa neverovatnom sličnošću pravoj Koko, Totu nam prenosi emancipovani i hrabri pristup Šanelove i njenu neumoljivu odlučnost...! - Screen International

- ...neverovatna priča prepuna energije koja nas uvodi u problematična vremena Bel Epoka - Le Monde 

(Foto: Chantal Thomine-Desmazures & Marcel Hartmann)

Pogledajte još