Otkriven lek koji ubija ćelije najagresivnijeg raka mozga, a ne oštećuje zdravo tkivo

Studija koja je danas objavljena u časopisu “Sel” bazirana je na testriranju miševa, tako da će biti potrebno još mnogo eksperimenata pre nego što bude započeto testiranje na ljudima.

Ukoliko se pokaže kao uspešan ovaj pristup bi, međutim, mogao da predstavlja osnovu za jedan sasvim nov način lečenja raka.

Zasad samo pet odsto pacijenata sa GBM uspeva da preživi duže od pet godina, a prosečno očekivano vreme preživljavanja je 15 meseci. Čak i uz primenu agresivnih terapija, ovaj vid raka je praktično neizlečiv, te stoga otkrivanje slabosti njegovih ćelija predstavlja suštinski važan korak u razvoju nove i efikasne terapije lekovima.

Komponenta koja je privukla pažnju naučnika nazvana je “Vakinol-1” i svakako ubija ćelije raka, i to na način kakav dosad nije zabeležen. Ovi molekuli, naime, isključuju sposobnost ćelije da kontroliše šta ulazi i izlazi kroz njene ćelijske zidove, tako da se ovakve ćelije na kraju bukvalno raspadaju-rasprkavaju, a ono što je značajno jeste da okolno, zdravo tkivo pritom ostaje potpuno neoštećeno.

Izvor: Daily Mail