Mađarska u žiži

Mistični i snažni muzički vetar u kojem ste mogli da oslušnete glasove Moldavije, panonske ravnice, Kosova i Metohije, Makedonije, Crne Gore...

Zvuči neverovatno, ali sve je to bio koncert kojim je otvorena manifestacija „Mađarska u žiži“ u Centru „Sava“.

Tri velika viđenja muzike ponudili su Braća Teofilovići, Ansambl "Muzikaš" (Muzsikas) i Kvartet "Drešč" (Dresch). Tokom jedne večeri mogli ste muzički da proputujete dobar deo Balkana, da se za trenutak nađete na Šar-Planini, pa na svadbi u Gračanici, da elegantno skoknete do nekog mađarskog sela na gulaš, usput da se zaustavite na piću u nekoj seoskoj krčmi ili baru u kojem se „prži“ najbolji džez, sve s primesama belog luka i sušene crvene papričice.

Braća Teofilovići pokazala su kako su razrešili „misteriju drugog glasa“. Melodije stare i po dva veka ipak žive zahvaljujući maloj grupi entuzijasta. Ansambl "Muzikaš"  ponudio je najpopularniju folkolrnu formaciju Mađarske. Prvoklasli interpretatori svega što su čuli u svom selu i porodici uz nezaobilaznu „Gergeli“ ( Gergely) igru.

Kvartet "Dešč" je vešto balansirao na tanušnoj niti između džeza i mađarske narodne muzike. Ne, nije reč o „world“ muzici, nego majstorskom spoju dva muzička nasleđa, i sve uz neverovatnu improvizaciju... Šteta što velika sala Centra “Sava” nije bila punija. Mađarska je tako blizu, pa opet i tako daleko. Zemlja velike kulturne tradicije, bogatog i raznovrsnog muzičkog nasleđa u kojem posle veličina kao što su List, Bartok i Kodalj stasavaju neke nove generacije, koje mogu pozitivno da iznenade, a u čiji rad, možda, i nemamo najbolji uvid.  Pokrovitelji ove manifestacije su ministarstva kulture Srbije i Mađarske. 

Danijela Tadić

Pogledajte još