MLADI LUK: Ukusan i zdrav prirodni antibiotik

Da bi se u potpunosti doživeo njegov slatkast ili srednje jak ukus, glavice treba da su čvrste i bele, a vrhovi sveži i zeleni. Treba ga koristiti odmah ili najduže dva dana od nabavke, a zbog toga što brzo gubi nutritivne vrednosti, u frižideru ga treba čuvati u plastičnoj kesi ili dobro zatvorenoj posudi. Termički obrađen može da se čuva i nekoliko dana u zatvorenoj plastičnoj posudi. Iseckan može i da se zamrzne, ali treba voditi računa da ovako spremljen takođe gubi na jačini ukusa.

Trikovi koji brzo i lako rešavaju neprijatan zadah od mladog luka
Evo nekoliko namirnica koje ubijaju neprijatni zadah mladog luka:
- Sveža nana neutrališe neprijatne mirise i osvežava vaša usta. Isto tako, menta smiruje želudac i poboljšava varenje.
- Zeleni čaj ispira ulje iz luka koje se zadržava na jeziku ili zubima, a ukoliko niste ljubitelj zelenog čaja, gotovo jednako delotvoran je čaj od mente.
- Sveži limun isceđen u vodi bez dodatka šećera odličan je u uklanjanju zadaha od luka.
- Zeleni listići peršuna imaju jaku i svežu aromu, a njihova intenzivna zelena boja, koja ukazuje na obilje hlorofila, najbolji je prirodni borac protiv zadaha.
- Jabuke su zaista najbolje prijateljice usne duplje jer čiste zube i osvežavaju dah. Sveže kruške i šargarepe su, takođe, delotvorne.
- Osim navedenih namirnica, u uklanjanju zadaha od luka obavezno operite zube, očistite ih zubnim koncem i isperite usta specijalnom vodicom. Na ovaj način bićete sigurni da je od luka ostalo samo njegovo pozitivno delovanje na zdravlje, dok je jedina njegova negativna nuspojava – neprijatan miris - sada eliminisana.

Mladi luk nije samo ukusan već i lekovit. Sastojci bogati sumporom čine ga delotvornim u pojačavanju apetita i pospešivanju varenja hrane. Izuzetno je bogat mineralima, pre svega kalijumom, fosforom i kalcijumom, koji štite srčani mišić i kosti, kao i vitaminima B kompleksa. Sadrži i glukokinin, biljni hormon koji snižava nivo šećera u krvi, pa se posebno prepopručuje dijabetičarima. Prisustvo hroma pomaže u ćelijskoj reakciji sa insulinom, a vitamin C podiže i održava dobar imunitet.

(old_image)

Konzumiranjem luka više puta tokom nedelje značajno se smanjuje rizik od nastanka karcinoma debelog creva. Meso pripremljeno sa lukom u zavidnoj meri smanjuje količinu kancerogenih sastojaka u odnosu na meso pripremljeno bez luka. Osim toga, mladi luk pospešuje rad krvotoka, reguliše crevnu floru, deluje antibakterijski, pročišćava organizam. Esencijalna ulja i lekovite aromatične supstance predstavljaju prirodne antibiotike koje uništavaju štetne bakterije u ustima i crevima. Takođe, mladi luk smanjuje stvaranje gasova i zato ga obavezno treba stavljati u hranu koja je poznata kao veliki proizvođač gasova, kao što je, na primer, pasulj.

U mladom uku pronađeno je šest sastojaka za koje se smatra da snižavaju holesterol, kočeći njegovo stvaranje u jetri. Posebna vrednost je u tome što povećava nivo tzv. „dobrog“ ili zaštitnog HDL holesterola.

(old_image)

Foto: sxc.hu
Kad grlo počne da vas boli, pojedite malo mladog belog ili crnog luka da oterate prehladu ili grip. Ako to uradite na vreme, možda se nećete ni razboleti. Mladi beli luk ubija viruse – izazivače gripa i prehlade, ali i bakterije, gljivice i parazite, tako da deluje kao moćan antibiotik.

Sok mladog crnog luka koristi se protiv raznih kožnih infekcija, a kada se pomeša sa kašikom meda, efikasan je lek za respiratorne probleme. Ipak, lekari upozoravaju da je ova namirnica "jaka" za osobe sa osetljivom sluzokožom želuca, ne preporučuje se ni onima koji boluju od gastritisa jer stimuliše lučenje želudačnih sokova. To se može ublažiti ako se mladi luk preseče po vertikali, a potom drži u hladnoj vodi nekoliko minuta.

J.R.N. / Nadlanu
Foto: sxc.hu

Pogledajte još