fbpx

Potomci

HUMAN PROJECT i JEDINA TRUDNICA

Dragi Alfonso,

Beograd, Srbija na vezi! Tražiš nas na filmskoj mapi? Odmah tu, desno od Kuste, blizu Tea Angelopulosa… Pronašao?

Šta je novo kod tebe? U stvari, znamo! Radiš na dva nova filma vrlo zanimljivih naslova: ‘’The History of Love’’ i ‘’The Memory of Running’’. Eto, samo da ti javimo da nam od Sinemanije gostuješ u bioskopima sa najnovijim filmom ‘’Potomci’’ (Children of Men).

Mrak bioskopske sale nas je držao i napolju. Kako i ne bi – u 2006. godini smo, a po knjizi P.D. Džejmsa (P.D. James), odnosno tvom scenariju, u 2027.  čeka nas život bez dece, đubre po ulicama, terorizam, izbeglički kampovi, zastrašujuće betonske građevine s grafitima kao što je ''The future’s a thing of the past'' (Budućnost je deo prošlosti). Svet je propao, a kao jedini spas nudi se Velika Britanija. Ali, emigranti, nisu dobrodošli. Taj deo nam je poznat. I u 2027. godini se čuje srpski jezik među zgužvanim emigrantima. Doduše, vrlo nevešto interpretiran, ali tu je, kao jedan u nizu upozorenja koje ovaj futuristički film šalje današnjici.

Teo, odnosno Klajv Oven (Clive Owen), je heroj priče, ali s merom, jer ipak on je samo birokrata razočaran u život. Deluje nam nekako hladno, ali fenomenalan je u veoma dugom, skoro dokumentarističkom kadru opsade izbegličkog grada Bekshila. Klajva i njegovu ljubav iz politički aktivnih dana, Džulijen Mur (Julianne Moore), od totalnog manjka filmske hemije, spašava Ki, jedina trudnica na planeti, koju igra mlada nada Kler-Houp Ešiti (Clare-Hope Ashitey).

Očekivano, zvezda filma i vlasnik najkvalitetnijih replika je razbarušeni hipik/uzgajivač marihuane/čovek neophodan svakom vremenu – Džasper. Njega ćemo zapamtiti, jer ''minus duga kosa'', to je Majkl Kejn (Michael Caine) – genijalac koji je odlučio da snima filmove samo s ljudima koji mu nisu dosadni. I Piter Malen (Peter Mullen) kao snalažljivi čuvar Bekshila je jedna od svetlucavih iskri ovog ostvarenja.

Previše je aktuelnih političkih i društvenih pitanja načeto, premalo odgovora. Nadajmo se da budućnost neće biti tako nedorečena. Ali, zato su nas, veoma zanimljivim stilom snimljene, akcione scene zalepile za sedišta. Moćna scenografska rešenja u Londonu i na drugim lokacijama, kostimi baš kako očekujemo da ćemo izgledati za dve decenije, misteriozni Human Project kao spas za čovečanstvo.

Alfonso, uspeo si da napraviš akcioni film kakav do sada nismo videli - s jednostavnom i dirljivom porukom za čovečanstvom, mada malo scenaristički trapav.

S verom u bolju (filmsku) budućnost, puno te pozdravljamo!

Katarina Milovanović

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.