Plava grobnica: Porodice očajne, eksperti zahtevaju dokaze da je avion pao

Malezijski premijer Najib Razak obavesto je članove porodica i žrtava da se avion srušio u južnom delu Indijskog okeana i da se svih 239 ljudi smatra mrtvim.

Tragičan, ali ne i neočekivan zaključak, koji je baziran na analizi satelita kompanije Inmarsat, koji je, kako kažu zvaničnici Malezije, uspeo da isprati let 370 sve do trenutka kada je signal prekinut u blizini mesta gde se odigrava potraga za olupinom aviona.
Ipak zaključak koji su doneli zvaničnici dovode u pitanje i porodice i eksperti i to sa punim pravom.

Trenutno se osim datuma kada se nesereća dogodila ne zna ništa, stručnjaci pretpostavljaju da je avion pao 8. marta, negde između 8:11 i 9:15 izjutra i to je sve.

Odgovora zašto i gde tačno, kao ni fizičkog dokaza još uvek nema.

Sve vesti o nestanku aviona možete pronaći ovde

Sve ove nepoznanice previše su za porodice 239 putnika i čalanova posade.

Na stotine članova porodice i prijatelja poginulih u utorak je umarširalo u malezijsku ambasadu u Pekingu kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo.

“Mnogo sam ljut”, rekao je novinarima jeda od članova porodice nastradalih. On je rekao i da ne postoje čvrsti dokazi da se avion srušio u okean.

“Ukoliko nađete nešto, OK, prihvatićemo, ali za sada nemate ništa osim analiza”, dodao je on.

I avio-ekperti izrazili su svoje nezadovoljstvo.

“Čekali smo rešenje nestanka dve nedelje, ali ono što nam je ponuđeno je zastrađujuće i nezadovoljavajuće” izjavio je Džef Vajz, privatni pilot i pisac o avijaciji

Sa njim se slaže i CNN-ov analitičar Majls O Brien, koji je izjavio da želi da čuje više informacija od onoga što ponudile malezijske vlasti.

“Neverovatne tvrdnje zahtevaju neverovatne dokaze” rekao je O Brien “Pokažite mi te dokaze!”

Kineska vlada, čiji državljani su bili većinski putnici aviona pridružila se nezadovoljim porodicama i ekspertima i zahtevala od malezijskih vlasti da pruže više informacija.

Međunarodna potraga za nestalim malezijskim putničkim avionom nastavljena je danas u udaljenoj oblasti Indijskog okeana, pošto su prestali oštri vetrovi i visoki talasi usled kojih je načinjena jednodnevna pauza u traganju.

Malezijske vlasti saopštile su da su sateliti pronašli još 122 objekta koji bi mogli da budu delovi nestalog boinga 777.

Ukupno 12 aviona i dva broda iz SAD, Kine, Japana, Južne Koreje, Australije i Novog Zelanda učestvuju u potrazi, u nadi da će pronaći makar jedan deo malezijskog aviona koji bi predstavljao pouzdan dokaz pada aviona.

Foto: Beta/AP Photo/Koji Ueda
Foto: Beta/AP Photo/Ng Han Guan