Andželina Džoli uplakana u Srebrenici

Hejg i Džolijeva su u Potočare stigli helikopterom EUFOR-a, a nakon konferencije o prevenciji seksualnog nasilja tokom ratnih sukoba u Sarajevu.

Hejg i Džolijeva, koja je ambasador dobre volje Komesarijata UN za izbeglice, razgovaraće sa majkama Srebrenice i načelnikom opštine Čamilom Durakovićem.
Kako je najavljeno, oni će položiti cveće u Memorijalnom centru Potočari, prenose mediji u BiH.
Džolijeva sa Hejgom neposredno pre nego što su otišli za Sarajevo

U prisustvu velikog broja domaćih i stranih visokih zvaničnika, u Sarajevu je danas održana Konferencija o temi 'Prevencija seksualnog nasilja u sukobima - osnaživanje uloge regionalnih snaga sigurnosti u operacijama podrške miru' koju je organizovalo Ministarstvo odbrane BiH u saradnji sa ambasadom Ujedinjenog Kraljevstva i Kraljevine Norveške u BiH.

Konferenciji su uz ostale prisustvovali Hejg i Andželina koji su doputovali u Sarajevo sinoć.

Džoli je u obraćanju na Konferenciji rekla kako se divno oseća što je ponovo u Sarajevu.

"Ovaj region je prošao kroz grozan rat, a vaši vojnici sada pomažu u drugim zemljama", kazala je Džolijeva.

Podsetila je kako je za vreme rata u BiH međunarodna pomoć kasno stigla na ovo područje, te naglasila kako joj je poznato koliko to boli narod ove zemlje. Džolijeva je navela da se tema Konferencije u mnogim zemljama sveta i dalje tretira kao tabu.

"Danas civili postaju mete. Silovanje je grozno nasilje da je teško i govoriti o njemu. Počinioci biraju mlađe ili starije, da bi sramota bila veća”, kazala je Džolijeva.

Članovi Predsedništva BiH izrazili su danas u Sarajevu u razgovoru sa šefom britanske diplomatije Vilijemom Hejgom očekivanje da će Velika Britanija podržati novu strategiju EU prema BiH, "koja uvažava specifičnosti te zemlje".

Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Nebojša Radmanović naveli su da takođe očekuju da će nova strategija EU prema BiH imati u fokusu ekonomsko-finansijske i socijalne reforme, i da će podrazumevati politički, a ne birokratski pristup Unije.

Hejg je podržao evropski put BiH i istakao da Velika Britanija prati situaciju u BiH s velikim interesovanjem, kao i da je spremna da pruži svu potrebnu podršku i pomoć toj zemlji u procesu evroatlantskih integracija.

Dodao je da će se njegova zemlja takođe snažno zalagati da BiH bude u vrhu prioriteta EU.

U pratnji britanskog ministra u poseti Predsedništvu BiH bila je i holivudska glumica Andželina Džoli. Džoli je kazala da "voli BiH i podržava njen napredak, te da ima puno prijatelja u svetu koji prate situaciju u BiH i koji je podržavaju u njenim nastojanjima".

Glumica je istakla da je fokus njenih interesa sprovođenje inicijative za prevenciju seksualnog nasilja u ratnim sukobima, a Hejg je tim povodom najavio da će u Londonu 13. juna biti održan samit o prevenciji seksualnog nasilja.

Džoli i Hejg prisustvovali su danas konferenciji "Prevencija seksualnog nasilja u sukobima - osnaživanje uloge regionalnih snaga bezbednosti u operacijama podrške miru".

Hejg i Džoli su nakon konferencije doputovali u Srebrenicu, gde je predviđen njihov sastanak sa preživelim žrtvama genocida i žrtvama silovanja.

Blic

Pogledajte još