Ne dozvolite da vas dete ne poštuje

0

Deca često proveravaju koje su vaše granice, odgovaraju vam, bazobrazna su, namerno krše pravila… Kako vam ne bi doveli do ivice nervnog sloma, udahnite duboko i pročitajte naše savete.

Zadržite pribranost
Upamtite da od vaše reakcije zavisi dalji odnos sa detetom – da li će biti pozitivan ili negativan. Ukoliko budete previše blagi, “ludiranje” bi moglo da se pogorša. Ako ste suviše strogi, dete će se osećati sputano, a to može kasnije da dovede do problema u komunikaciji sa drugima. Ono tokom ispada proživljava jake emocije, pa vikanje, pretnje, i rečenice poput: “Kako se usuđuješ, ja sam ti majka”, samo može da pogorša situaciju. Stručnjaci savetuju da duboko udahnete, izbrojite do deset i dobro razmislite da li to što nameravate da kažete zaista poboljšava stvari. Najbolje je da kažete da ćete pričati posle, kada se oboje “ohladite”. Naravno, to i uradite, najgore je ako dete pomisli da su to “prazne pretnje”.

Pronađite pravi uzrok
Odgovaranje roditeljima nije uvek odraz trenutne situacije, pravi razlog može biti u nečemu što nije u vezi sa tim. Možda ima probleme sa prijateljima u obdaništu ili školi, pa se “istresa” na roditelje. To ćete da primetite ako se vraća nervozno iz vrtića ili posle časova. Ostanite pribrani i postavite direktno pitanje: da li se nešto desilo u školi (obdaništu)? Kad dođete do izvora problema, lakše ćete ga rešiti.

Odredite granice
Vaše poslušno dete bilo je dobro do juče, a danas odgovara: “Skini mi se s vrata”… Možda samo ponavlja ono što je čulo i ne shvata da je to nepristojno. Klinci često čuju svoje prijatelje kako odgovaraju roditeljima i žele da ih oponašaju, kažu psiholozi. Zato recite da je u redu da kaže da je ljuto, umorno, ili mu trenutno nije do priče. Ali, naglasite vikanje i drskost nisu opcije.

Objasnite posledice
Kada kažete detetu kakvo ponašanje i koje fraze su neodgovarajuće, objasnite i kakve će biti posledice ako pređe granicu. To može da bude gubitak određenih privilegija, dodatni kućni poslovi koje će morati da uradi, raniji odlazak u krevet… Neka unapred zna koje su moguće kazne, kako ne bi bilo nikakvih iznenađenja. Budite dosledni, držite se pravila, to je jedini način da pokažete da ste ozbiljni.

Pazite šta i kako pričate

Bitno je da vi budete uzor najmlađima. Oni uče tako što imitiraju to što su čuli i videli, pre svega kod kuće. Ako roditelji imaju oštar ton u razgovoru, misliće da je to u redu. Potrudite se da se sa poštovanjem odnosite prema članovima porodice, prijateljima, komšijama, čak i kada mislite da dete nije u blizini (male uši često čuju sve).

Pohvalite ljubaznost
Obratite pažnju na to kada je dete ljubazno, zahvalno i učtivo, nemojte da propustite da ga pohvalite. Time pokazujete odobravanje takvog ponašanja, a mališani se osećaju lepo kada uvide da mama i tata primećuju kako su dobri.

Izvor: Nadlanu, Ženski kutak

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.