Ljut i zdrav: Važni razlozi zašto je potrebno da jedete crni luk!

0

Crni luk dolazi iz “porodice” Aliuma, bogat je sumpornim jedinjenjima koja su ‘odgovrna’za njegov opor miris, ali i mnoga lekovita svojstva ove namirnice.

Kardiovaskularni sistem: Postoje dokazi da sumporna jedinjenja iz luka pomažu protiv zgrušavanja krvi i stvaranja tromba. Takođe, istarživanja ukazuju da ova jedinjenja smanjuju nivo holesterola i triglicerida u krvi i poboljšavaju prohodnost ćelijskih membrana crvenih krvnih zrnaca. Korist od konzumacije luka u svakodnevnoj ishrani može se proširiti i na značajno smanjenje rizika od infarkta. Sve ovo i zahvaljujući i izuzetno bogatom sadržaju flavonida u luku postaje još značajnije za naše zdravlje.

Kosti i vezivno tkivo: Istraživanja su takođe pokazala da luk može povećati gustinu kostiju, što je posebno važno za žene koje se nalaze u menopauzi i pate od osteoporoze. Plus, postoje i dokazi koji potvrđuju da žene koje su prošle menopauzu, ako jedu luk umanjuju rizik od loma kuka. Ali, ako ga starije dame konzumiraju jednom mesečno ili ređe, neće biti nekog efekta. Potrebno je svakodnevno jesti crni luk da biste postigli povećanje gustine kostju, ali ne treba zaboraviti da visok sadržaj sumpornih jedinjenja pogoduje i regeneraciji vezivnog tkiva.

Zato zaboravite na suze i ljutinu, jedite crni luk, zdrav je!

Izvor: fitnea
Foto: Yayimages

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.