Snažan zemljotres u Čileu: Cunami pogodio obalu, poginulo petoro

Foto: Cristian Viveros / Beta-AP

Poginuli su četiri muškarca i jedna žena u gradovima Ikikeu i Alto Ospisiju, i to ili od srčanog udara ili od ruševnog materijala, preneo je AFP.

Prvi talas cunamija, već je pogodio pojedine oblasti severne obale.

Kako je navedeno, talas je udario 45 minuta posle potresa, prenela je agencija Rojters.

U pogođenoj oblasti nije pričinjena znatna šteta, ali su klizišta blokirala pojedine puteve, struju nije imalo na hiljade ljudi, jedan aerodrom je oštećen a nekoliko objekata zahvatio je požar, prenele su agencije.

Oko 300 osoba pobeglo je iz ženskog zatvora u Ikikeu a zvaničnici su rekli da je čilenska vojska poslala avione sa specijalnim jedinicama da čuvaju imovinu od pljačkanja.
Većina stanovništva ostala bez struje


Foto: Cristian Viveros / Beta-AP

U gradu Arika, 139 kilometara od epicentra, bolnice leče lakše povređene osobe, neke kuće su uništene, a 90 odsto potrošača je tu bez struje.

Upozorenje na cunami ostaje i dalje na snazi za obale Perua, Čilea i za Havaje tako da stotine hiljada ljudi duž obale neće spavati u svojim krevetima.

Zemljotres je bio veoma snažan a zatresao je, ekvivalentnom jačinom od 4,5 Rihtera i glavni grad Bolivije udaljen 470 kilometara. U prvih nekoliko sati, usledilo je 10 naknadnih potresa, među njima i jedan jačine 6 stepeni Rihtera.


Foto: Cristian Viveros / Beta-AP

Zemljotres je zatresao i moderne zgrade u Peruu i bolivijskoj prestonici La Pasu.

Registrovan je i u vodama Pacifika, u blizini severne čileanske obale, tačnije na dubini od 10 kilometara, na 83 kilometra od primorskog grada Ikike, kod granice sa Peruom, saopštio je američki geološki institut.

Čile se nalazi na jednom od najtrusnijih područja u svetu. Zemljotres jačine 8,8 stepeni Rihterove skale i nakon toga cunami, pogodili su tu zemlju u februaru 2010. godine i tada je poginulo više od 500 ljudi, uništeno 220.000 kuća i pričinjena i druga šteta u priobalju.

Najjači zemljotres registrovan u Čileu, od 9,5 stepeni Rihtera, dogodio se 1960. godine i tada je poginulo više od 5.000 ljudi.


Blic

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.