Jedan od dva pokretna mamografa “sakuplja prašinu” više od pola godine

Zahvaljujući mobilnom mamografu do sada je pregledano 55.000 žena i otkriveno 1.000 karcinoma dojke.

"Mobilni mamograf ne radi jer državne institucije ne mogu da se dogovore koja će da raditi sa njim. Ministarstvo zdravlja i RFZO napravili su problem kome da ga dodele u nadležnost, a lečenje karcinoma u poodmakloj fazi košta i do 100.000 evra!", rekao je na jučerašnjem panelu o raku dojke Veran Matić, čiji je Fond B92 još 2009. ovu skupu mašinu dodelio Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije, koja je tokom dve godine koristila za skrining.

Ipak pre mesec dana dogovor je pao, i mamograf je posle pet godina prešao u nadležnost Instituta za medicinu rada Srbije ”Dr Dragomir Karajović”.

"Aparat je u funkciji i priključen je na struju tokom 24 sata. Ipak ne smemo da počnemo sa pregledima dok od Ministarstva zdravlja ne dobijemo dozvolu za rad, a mamograf je tek mesec dana kod nas. Čim dobijemo dozvolu od ministartsva, pa plan poseta gradovima od “Batuta” i finansije od Fonda, krećemo u akciju. Obilazićemo manja mesta po Srbiji, a pregledaćemo oko 200 žena dnevno", kaže za ”Blic” prof. dr Aleksandar Milovanović, direktor ove ustanove.

Medicinari koji su radili sa mamografom u Institutu za onkologiju nisu dobijali plate, zbog čega je i nastao problem.

"Još uvek isplaćujemo radiologe i tehničare koji su tokom dve godine radili sa digitalnim mamografom. Isplate su kasnile i zato se stalo sa radom. Na inicijativu Ministarstva zdravlja i Fonda mamograf je prešao u nadležnost Instituta za medicinu rada. Smatram da je aparat od starta trebalo da bude u primarnoj zdravstvenoj ustanovi, gde se i rade preventivni pregledi koje skrining podrazumeva", kaže prof. dr Radan Džodić, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju.

Kako saznaje "Blic" Ministarstvo zdravlja treba da odobri zapošljavanje još tri radnika Institutu za medicinu rada, među njima radiologa, rendgen tehničara i sekretara koji bi izdavao zapise. Oni bi radili samo na mamografu, a ministarstvo prethodno mora napismeno da dozvoli ovoj ustanovi da koristi nove tehnologije jer Institut nikada ranije nije radio sa digitalnim pokretnim mamografom.

Ministarstvo: Mamograf se vraća u funkciju krajem aprila

"Na narednoj sednici Komisije za procenu zdravstvenih tehnologija biće razmotren zahtev Instituta za medicinu rada i radiološku zaštitu Srbije u vezi sa početkom rada mobilnog mamografa koji bi do kraja aprila trebalo da bude stavljen u funkciju. Problem nedostatka kadra biće prevaziđen ugovorom o saradnji između Instituta za medicinu rada i Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, angažovanjem 2 rentgen tehničara i jednog radiologa iz Instituta za medicinu rada, i jednog radiologa iz Instituta za onkologiju", kažu u Ministarstvu zdravlja.

Izvor: Blic, Ana Vušović

Pogledajte još