Dan sećanja: Danas 73 godine od bombardovanja Beograda

Komemorativni skupovi, koje organizuje Ministarstvo rada, biće održani povodom obeležavanja 73. godišnjice početka Drugog svetskog rata i bombardovanja gradova u Srbiji, a u saradnji sa Ministarstvom odbrane, Gradom Beogradom i Narodnom bibliotekom Srbije.

Centralna komemorativna svečanost biće održana u podne, kod spomenika stradalim pilotima u Aprilskom ratu koji se nalazi na Zemunskom keju.

Komemorativnu svečanost će uz pune državne i vojne počasti predvoditi načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković koji će u ime Vlade Srbije, položiti lovorov venac kraj Spomenika stradalim pilotima. Vence će položiti i predstavnici Grada Beograda i nevladinih organizacija.

Danas će biti organizovano i polaganje cveća i venaca kod palate “Beograd”, odnosno kod fontane “Vrelo života”, koja simbolizuje stradanje u glavnom gradu tokom Drugog svetskog rata, ali i pobedu života.

Nakon toga je predviđeno polaganje venaca kod granitnog krsta u porti Vaznesenjske crkve, u kojoj se nalazilo sklonište u kome je tokom šestoaprilskog bombardovanja stradalo više stotina građana Beograda.

Kako je ranije najavljeno iz Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, vence će u porti crkve položiti predstavnici Grada Beograda, preživeli i potomci stradalih.

Venci će biti položeni i kod spomenika stradalima u Karađorđevom parku, gde se nalazilo veliko sklonište koje je direktno pogođeno 6. aprila 1941. godine i u njemu je poginulo više stotina stanovnika Beograda.

Potom je predviđeno polaganje venaca u Aleji stradalih u šestoaprilskom bombardovanju na Novom groblju.

Naime, deo građana, od više hiljada njih koji su stradali tokom šestoaprilskog bombardovanja, sahranjen je u aleji na Novom groblju, a tu će vence položiti predstavnici Vlade Srbije, Grada Beograda, preživeli i potomci stradalih.

Izvor: Blic/ foto: Wikipedia

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.