Pomozite maloj Nađi da ozdravi!

Foto: Facebook

Bolest mijelodisplastični sindrom – refraktorne citopenije Nađi je otkrivena u junu 2013. godine, ali joj se zdravsteveno stanje pogoršalo u poslednje dve nedelje.

Njeni roditelji Aleksandar i Angelina apeluju na sve koji mogu, da im pomognu.

"Zovem se Nađa Novaković, imam 9 godina. Bolujem od jako teške bolesti matičnih ćelija. Ja mogu da se izlečim jedino transplantacijom koštane srži. Transplantacija je jako hitna i operacija se mora uraditi u Nemačkoj ili Italiji. U poslednje dve nedelje mi se stanje jako pogoršalo i stalno krvarim iz usta, telo mi je puno modrica i jako se loše osećam", navodi se u apelu za pomoć koji potpisuje mala Nađa iz Beograda.

Pošaljite SMS NAĐA

Humanitarni SMS broj za Telekom Vip i Telenor mrežu je 5757, a u poruci je neophodno napisati: NAĐA. Cena poruke je 100 dinara sa PDV-om

Od juna 2013. godine, Nađa svaki dan provodi na Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj, na Odeljenju hematologije i onkologije. Naši lekari nisu uspeli da joj postave dijagnozu, pa je sa roditeljima otputovala u Frajburg u Nemačkoj, gde je otrkiveno od čega boluje.

"Ni pored mukotrpnih analiza, funkcija koštane srži i dve hirurške biopsije kosti koje je pretrpela, dijagnozu ove opake bolesti nije bilo moguće postaviti u našoj zemlji. Po preporuci lekara smo otputovali u Univerzitetsku kliniku u Frajburgu, u Nemačkoj, gde je posle još jedne biopsije kostiju postavljena dijagnoza",
navode roditelji Aleksandar i Angelina Novaković.

Nađina bolest se manifestuje tako što je njena koštana srž prestala da radi tj. da proizvodi ćelije krvi. Ona se može potpuno izlečiti samo transplantacijom koštane srži. U poslednja tri meseca, život joj je omogućen jedino primanjem redovnih transfuzija krvi i trombocita.

"U poslednje dve nedelje Nađino stanje se jako pogoršalo i zbog progresije bolesti više ne reaguje na transfuzije trombocita pa su krvarenja iz usta svakodnevna, a u opasnosti je i od drugih vrsta krvarenja koja joj mogu neposredno ugroziti život. Telo joj je prekriveno bolnim modricama, a usta puna krvnih podliva od kojih ne može normalno da jede i da priča", kaže za MONDO devojčicina majka Angelina Novaković.

Angelina se posebno zahvaljuje ljudima koji koji su poslednja tri meseca i po dva puta mesečno donirali krv za njenu ćerku.

"Među donorima su naši prijatelji, ali neke ljude nismo ni poznavali sve do Nađinog rođendana kada smo poželeli da ih upoznamo", kaže majka.

Kako Angelina ističe Nađin život je u opasnosti,pa pošto nema srodnog davaoca koštane srži, donor će, najverovatnije, biti ona.

Žiro računi

Dinarski: 265-0200000054378-94
Devizni: RS35265090000000000939

"Mi, kao roditelji, nismo odogovarajući donori, ali ako ne pronađemo nikoga, ja ću morati da dam koštanu srž. Moram priznati, to me jako plaši, jer je rizik veći i ovakav vid transplatacije je najteži", kaže očajna majka Angelina.

Transpaltacija se može se uspešno obaviti u Nemačkoj ili Italiji, a procena troškova operacije u Nemačkoj iznosi 300.000 evra.

Angelina kaže da pošto je akcija prikupljanja novca počela pre tri dana, još uvek nemaju podatak koliko je sakupljeno, ali ističe da su deca u Osnovnoj školi "Ivo Andrić", koju Nađa pohađa, u subotu sakupila 216.000 dinara.

Sve detalje o Nađinoj bolesti i humanitarnim akcijama pročitajte na Facebook stranici.

Pomozite i vi da Nađa ponovo bude srećno dete.


Mondo

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.