Žrtva Miladina Kovačevića šest godina kasnije

Brajan Štajnhauer, Miladin Kovačević Foto: TV Prva/printscreen

Brajan Štajnhauer je simbol snage ljudske volje. Kako u SAD, tako i šire. To je onaj momak koga je Miladin Kovačević maja 2008. godine brutalno pretukao u studentskom klubu u Bostonu.

Brajan je tri meseca bio u komi, imao je teške povrede mozga, ali je, uprkos pesimističkim prognozama lekara da će uopšte preživeti, uspeo da se izvuče. Njegov život će uvek biti borba, ali ovaj mladić je u međuvremenu uspeo da završi fakultet, da se zaposli, a čak je trčao i maraton.

Televizija Prva posetila je Brajana u Dalasu, novembra prošle godine, a danas (četvrtak) je u emisiji "Eksploziv", emitovan prilog o njemu.

"Bio sam u komi tri meseca, veoma dugo... Kad sam se probudio imao sam 43 klograma, sama kost i koža, mišići su mi atrofirali. Nisam mogao ništa", priča Brajan.

Te kobne majske noći se ne seća.

"Nemam ideju ideju šta mi se dogodilo, to je misterija za mene i danas. Niko mi nije rekao šta se dogodilo"
, kaže Brajan Štajnhauer, koji je ponovo morao da uči da priča i da hoda.

Ali, uspeo je.

"Sada mogu sam da idem u kupatilo, da jedem, fukncionalan sam i to je sjajno", kaže ovaj mladi Amerikanac, koji i danas svakodnevno vežba i ide na terapije.

"Ovo što danas vidite (pokazao je na sebe), u to je uloženo hiljade sati. Da bih bio ovako funkcionalan, da šetam, trčim, jedem samostalno, morao sam da radim kao nikad pre", kaže Brajan, koji i dalje teško priča ili nerazgovetno.

Tokom razgovora sa novinarkom TV Prva nijednom nije pomenuo Miladina Kovačevića. Njegovi majka i otac, Marlin i Ričard, jesu.

Žao im je, kažu, što je Kovačević dobio tako malu kaznu, ali...

"Znate, nije pravedno. Miladin je sada u nekom košarkaškom timu, negde, a našem sinu će život biti večita borba...", kaže Marlin, a Ričard se nadovezao: "Voleli bismo da je dobio dužu kaznu, ali tako je, kako je... Naš sin nam je najvažniji, naša energija je fokusirana prema njemu i ne želimo da se bavimo Miladinom.

Miladin Kovačević je ostao pri stavu da ne želi da daje izjave za medije i nije govorio za TV Prva.

On je 2010. godine Miladin Kovačević osuđen na dve godine i tri meseca zatvora. Posle prebijanja mladog Amerikanca, Kovačević je pobegao u Srbiju uz ilegalnu pomoć srpskog konzulata u Njujorku, a država Srbija je za njegov "beg u slobodu" iz budžeta izdvojila čak 900.000 dolara, jer je napustio SAD sa duplim dokumentima.

Kovačević je u pritvoru u Beogradu, koji mu je uračunat u kaznu, proveo dva meseca, a u Americi mesec dana. On je pušten iz zatvora u Somboru krajem novembra 2012. godine, nekoliko dana pre isteka pune kazne, nakon primene Zakona o amnestiji.

Kovačević je nastavio da se bavi košarkom u klubu Meridijana, a oktobra prošle godine bio je učesnik incidenta na košarkaškoj utakmici protiv Smedereva.

Izvor: MONDO

Pogledajte još