Australija šalje podmornicu u potragu za nestalim avionom

Foto: Julianne Cropley / Beta-AP / Australian Defence Force

"Brod 'Okeanski štit' će danas prestati da pretražuje okean uz pomoć lokatora signala i umesto toga što pre angažovati mini-podmornicu 'Blufin-21", rekao je Hjuston, dodajući da je poslednji signal za koji se sumnja da potiče iz crnih kutija nestalog aviona "Malezija erlajnsa" registrovan pre šest dana, prenela je agencija AFP.

"Već šest dana nismo registrovali nikakav signal, pa pretpostavljam da je vreme da se spustimo ispod površine vode", naveo je Hjuston na konferenciji za štampu u Pertu.

On je dodao i da je na području pretrage danas uočena naftna mrlja, nakon čega su prikupljene dve litre te tečnosti radi testiranja. "Ističem da tek treba da se odredi otkud potiče to gorivo, ali je mrlja uočena oko 5.500 metara od mesta na kojem je 'Okeanski štit' registrovao signale", rekao je Hjuston.

Od nestanka "Boinga 777" je prošlo 38 dana, dok baterije avionskih crnih kutija obično traju samo 30 dana, podsetio je australijski zvaničnik.

Avion na letu od Kuala Lumpura ka Pekingu nestao je 8. marta, a u njemu je bilo 239 putnika i članova posade.

Potraga je isprva bila skoncentrisana na Južno kinesko more, ali je kasnije prebačena na zonu južnog Indijskog okeana, pošto su satelitski podaci ukazali da bi to moglo da bude mesto pada.


Blic

Pogledajte još