Top 5 saveta kako da pobedite prolećne alergije

Lekovi zaista pomažu
Javite se alergologu da bi ustanovio na koje ste polene preosetljivi. Posle detaljnih ispitivanja, dobićete adekvatnu terapiju. U početku, većina alergologa će vam preporučiti lekove iz grupe antihistaminika, a u težim slučajevima dobićete topikalne kortikosteroide.

Glavni “krivci” – lešnik, kesten, lipa i cveće
U vreme sezona cvetanja biljaka na čiji ste polen alergični boravite što više u zatvorenom prostoru. Alergije se najčešće javljaju kada cvetaju lešnik, kesten i lipa.
Da biste izbegli kontakt sa alergenima, iz stana uklonite biljke na koje ste osetljivi. Istraživanja su pokazala da alergijske simptome najčešće izazivaju narcis, jorgovan i zumbul.

Šetajte posle kiše
Svakodnevno se informišite se o količini polena u vazduhu. Kada čujete da je koncentracija polena visoka, potrudite se da ne izlazite iz kuće tog dana.
Imajte na umu da je količina polena u vazduhu najviša kada je toplo i suvo vreme sa slabim vetrom, a najniža tokom hladnih i vlažnih dana.
Ukoliko morate da izađete iz kuće, sve što bi trebalo da obavite napolju uradite neposredno posle kiše.

Zatvarajte prozore
Neka prozori na vašem domu i automobilu (ukoliko napuštate kuću) budu stalno zatvoreni, kako biste smanjili mogućnost širenja polena po vazduhu koji udišete.
Ugradite klima-uređaje sa polenskim filterima.

Sušite odeću u stanu
Posle boravka u prirodi istuširajte se i operite odeću. Tako ćete smanjiti količinu polena kojom ste okruženi.
Izbegavajte sušenje veša na otvorenom prostoru. Alergeni se “lepe” za odeću, pa ćete početi da kijate čim obučete majicu ili košulju koja je osušena van kuće.

S.M.
Foto: sxc.hu

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.