Kancelarija za KiM: Rasvetliti zločine i ulogu OVK

0

Kancelarija za Kosovo i Metohiju izrazila je danas uverenje da će uloga Oslobodilačke vojske Kosova najzad biti rasvetljena pred međunarodnim sudom, "pošto ni jedan drugi sud nije imao volje ili hrabrosti da dođe do istine".

Kancelarija je to navela povodom današnje zajedničke, komemorativne sednice vlada Albanije i Kosova “povodom 15 godina od masovnog odlaska Albanaca i s Kosova u vreme rata 1999. godine i podsećanja na borbu Oslobodilačke vojske Kosova”.

Kancelarija je navela da su sukobi na KiM počeli nakon decenijskog iseljavanja Srba pod prisilom, kao i sistematskog ubijanja Srba, predstavnika vojske i policije, a uz njih i velikog broja Albanaca, Goranaca, Roma, Bošnjaka i svih drugih koji nisu hteli da napadaju Republiku Srbiju, njene službe i njene građane.

“Izbor mesta – Kukeš – za održavanje zajedničke, 'komemorativne sednice' Vlada Albanije i Kosova više je nego neukusno i simbolično, jer u pamćenju svakog Srbina ime Kukeš je simbol za 'Žutu kuću' i zločine nad civilima i trgovinu organima“, navodi se u saopštenju.

“Žuta kuća” je, dodaje Kancelarija, označena kao mesto zločina u izveštaju izvestioca Saveta Evrope Dika Martija, koji je krajem 2010. godine usvojio Komitet za ljudska prava Saveta Evrope.

“Svaki zločin ima ime i žrtvu i Kancelarija za KiM se zalaže za rasvetljavanje i kažnjavanje svakog zločina, bez obzira na nacionalnost žrtve i dželata”
, navodi se u saopštenju.

Kancelarija navodi da želi da podseti i međunarodnu zajednicu da još nije omogućila povratak prognanim Srbima i da je to obaveza koja ne sme ostati zaboravljena i neispunjena.

Izvor: Beta/ foto: Beta/ Milan Obradovic

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.