Poruka Jevrejima u istočnoj Ukrajini: Registrujte se, ili ćete biti deportovani

Jevreji koji su izašli danas iz sinagoge u Donjecku kažu da su dobili flajere u kojima im se nalaže da obezbede popis svoje imovine i plate registraciju, “inače će im ukinuli državljanstvo, suočiće se sa deportacijom i njihova imovina će biti konfiskovana”, izvestio je “Jnet njuz”, najveći izraelski sajt za vesti.

U Donjecku je u toku “antiteroristička operacija” koju sprovodi ukrajinska vlada, koja je uvela vojsku u to područje kako bi isterala militante koji zahtevaju referendum o pridruženju Rusiji, podseća “USA Today”.

Na flajerima se nalazi ime Denisa Pušilina, koji se predstavio kao predsednik “privremene vlade Donjecka”, a distribuirani su blizu sinagoge u Donjecku i drugim područjima, navode mediji.

Pušilin je priznao da je njegova organizacija distribuirala flajere, ali je porekao navedeni sadržaj, navodi sajt “Jevreji Kijeva”.

Emanuel Šekter, iz Izraela, izjavio je za “Jnet njuz” da mu je njegov prijatelj iz Donjecka poslao kopiju flajera preko društvene mreže.

"Rečeno mi je da su maskirani ljudi čekali Jevreje nakon molitve povodom Pashe, podelili im flajere i rekli da prate navedene instrukcije", rekao je Šekter.

Početak flajera, kako prenosi “USA Today”, glasi: “Dragi ukrajinski državljani jevrejske nacionalnosti”.

“Zbog toga što su vođe jevrejske zajednice u Ukrajini podržavale Banderijevu huntu i suprotstavljale se proslovenskoj Narodnoj Republici Donjeck, privremena vlada je odlučila da svi jevrejski građani starosti 16 i više godina, koji borave na teritoriji Republike, moraju da se prijave Komesaru za nacionalnosti u Regionalnoj administraciji i registruju do 3. maja”, prenela je “Jevrejska štampa”.

Podsećamo, Stepan Bandera je bio vođa kontroverzne terorističke Organizacije ukrajinskih nacionalista u Drugom svetskom ratu.

U flajeru se dalje navodi koje dokumente Jevreji treba da ponesu: “lične karte i pasoši, religijski dokumenti članova porodice, kao i dokumenti koji pokazuju pravo na imovinu koja vam pripada, uključujući vozila”.

Ukoliko se ne registruju, Jevrejima preti ukidanje državljanstva, “proterivanje iz zemlje i konfiskacija imovine”. Registracija se plaća 50 dolara.

Kao 1941.

Olga Resnikova (32), Jevrejka iz Donjecka, izjavila je za “Jnet njuz” da nikada do sada nije iskusila antisemitizam u ovom gradu, dok nije videla sporni flajer.

"Ne znamo da li su ovo distribuirali proruski aktivisti ili neko drugi, ali je ozbiljna stvar što tako nešto postoji. Tekst flajera me podseća na fašizam 1941", istakla je Resnikova, odnoseći se na nacističku okupaciju Ukrajine tokom Drugog svetskog rata.

Izvor: Blic
Foto: Israel Matzav blog

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.