Godišnjica Briselskog sporazuma

Sporazum su potpisali premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači u Briselu 19. aprila, nakog završene desete runde dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje visoke predstavnice Evropske unije (EU) Ketrin Ešton.

Evropski komesar za proširenje Štefan File ocenio je da će sporazum pomoći Beogradu i Prištini na putu ka EU, te da je "potpisivanje sporazuma istorijski dan za odnose Srbije i Kosova, ceo Zapadni Balkan i EU".

Sličnu ocenu dali su i predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo.

Dva dana kasnije Srbi sa severa Kosova održali su miting u severnoj Kosovskoj Mitrovici sa kojeg su poručili da neće dopustiti sprovodjenje sporazuma, a na protestnoj šetnji u Beogradu u organizaciji Demokratske stranke Srbije (D S S) zatraženo je poništavanje briselskog dogovora.

Lajci: Skromna očekivanja od dijaloga višestruko prevaziđen

Godinu dana nakon potpisivanja sporazume Beograda i Prištine član kosovske delegacije u Briselu i savetnik premijera Driton Lajci ceni da su skromna očekivanja prevazidjena, da je to doprinelo boljem razumevanju dve strane, ali i da on očekuje da im dijalog omogući krajnji cilj, članstvo u EU.

U izjavi Lajci podseća da je cilj dijaloga bio pre svega da dve zemlje koje žele da postanu članice EU imaju normalne susedske odnose.

"Zato se pregovara, zbog ambicije zvane EU, pre svega, koja treba da donese direktnu korist za obe zemlje. Činjenica je, medjutim, da Kosovo i Srbija nisu još "otvorile sve karte" u nameri da pregovaraju kao dve susedne zemlje"
,
kaže Lajci.

On medjutim primećuje da su kratki vremenski intervali izmedju susreta premijera stvorili konstruktivnu relaciju izmedju rukovodstava Kosova i Srbije što je relaksiralo odnose na nivou gradjana u obe zemlje.

Izvor: Blic
Foto: BETAPHOTO/The Council of the European Union/Mario Salerno

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.